Junts ha acceptat també la proposta de la CUP, que aquest matí s'ha ofert com a mediadora en les converses que mantenen amb els republicans per a la investidura de Pere Aragonès. El diputat cupaire Carles Riera ha anunciat que havia convocat a les 12 del migdia una reunió al Parlament per plantejar una proposta per superar l'actual bloqueig.

El partit de Carles Puigdemont ha trigat més que els republicans a donar resposta perquè, segons han argumentat fonts de la formació, necessitaven parlar abans amb el secretari general, Jordi Sànchez, en mans del qual l'executiva va deixar les negociacions. Sànchez, empresonat al centre penitenciari de Lledoners, té la capacitat per comunicar-se amb l'exterior molt limitada.

Intervenció telemàtica

Finalment, Junts ha comunicat que assistirà a la reunió de manera telemàtica atès que Sànchez "fa més de tres anys que està empresonat", mentre que de la resta de negociadors, la diputada al Congrés Míriam Nogueras és a Madrid, Elsa Artadi està confinada per contacte amb un cas positiu de Covid i el diputat Josep Rius, "solidari amb la resta de la delegació negociadora, també hi serà de forma telemàtica".

Elsa Artadi Josep Rius reunión negociación Govern Lledoners / Eva Parey

Josep Rius i Elsa Artadi, membres de la delegació negociadora de Junts, també participaran de manera telemàtica a la reunió / Eva Parey

Mediació de la CUP

La CUP ha plantejat la seva proposta per mediar després que ahir a la tarda els negociadors d'ERC i Junts es van reunir de nou i van constatar les diferències que els separen. Era la primera reunió que celebraven després que dissabte Esquerra va anunciar que donaven per acabades les converses amb Junts per intentar un govern de coalició i va demanar a Sànchez que complís el seu compromís de cedir-los els vots per a la investidura.

Junts va insistir durant la reunió que la seva disposició és a pactar un govern de coalició i no a cedir els quatre vots que necessitaria Aragonès per la investidura si no hi ha un acord.

La reclamació dels republicans perquè Junts els cedeixi els vots per investir Aragonès ha provocat malestar dins del partit. Sànchez va avançar públicament dissabte que no cedirien de franc els quatre vots que ERC necessita i, en un comunicat intern, va assegurar a les bases que no acceptaran investir un president d'un govern que no és independentista.

Aquest nou atzucac en les converses s'ha produït després de 85 dies des de les eleccions del 14-F i dues setmanes per a la data límit per celebrar una investidura abans que el Parlament es dissolgui.

 

A la imatge principal, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, durant la seva intervenció en el congrés de Junts de dissabte per via telemàtica