El rellotge avança i el calendari empeny. El 26 de maig és la data límit per investir un president de la Generalitat i, en cas que no s'aconsegueixi, es convocarien unes altres eleccions de manera automàtica. ERC i Junts no s'han posat d'acord per pactar un govern de coalició i els republicans han decidit provar-ho pel seu compte assegurant als de Junts que podran seguir negociant un cop s'hagi investit Pere Aragonès. Des d'ERC asseguren que la decisió s'ha pres per no portar el país a una repetició electoral.

Per la seva banda, els de la CUP, davant les disputes entre ERC i Junts i la falta d'acord, han decidit oferir-se com a mediadors. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio aquest dimecres, el diputat Carles Riera ha comunicat que "la CUP ha convocat ERC i Junts a les 12h al Parlament per plantejar-los una proposta per superar l'actual bloqueig".

Riera ha fet aquest oferiment a les formacions independentistes després de constatar que "s'estan posant els interessos de partit i les pugnes de poder per davant de les necessitats reals de la gent d'aquest país".

El compromís amb ERC

Aquest diumenge, el diputat de la CUP assegurava que no es plantegen l'entrada al Govern perquè l'acord assolit amb ERC és "de mínims", una circumstància que els permet donar suport a la investidura però que és "insuficient" per formar part de l'executiu. Amb tot, si en el decurs de la legislatura l'acord "de mínims es compleix" i hi ha una voluntat per part dels republicans de "defensar drets socials i del país més enllà de l'Estatut i la Constitució, si cal", la militància "s'ho podria replantejar".

Aquest dimecres s'ha expressat en la mateixa línia: "Si ERC manté els compromisos als quals vam arribar, investirem Pere Aragonès".

La darrera reunió entre ERC i Junts

Aquest dimarts es va produir una nova reunió d'ERC i JxCat que va tornar a acabar sense acord i va accentuar les diferències de les dues formacions. La trobada, que va començar prop de les sis de la tarda, va acabar a les vuit del vespre i va ser telemàtica, va tornar a evidenciar la manca d'acord entre els dos partits independentistes, que s'han enrocat en les seves posicions. Segons fonts republicanes presents a la reunió, Junts els va dir que no facilitarà la investidura de Pere Aragonès per a un govern en minoria. Per la seva banda, JxCat va emetre un comunicat on insistia en la necessitat d'un govern de coalició i va demanar que es reprenguin les converses.

Segons fonts d'ERC, Junts els ha avisat que amb l'acord actual –un executiu d'ERC en minoria amb el suport extern de CUP i comuns- no els cediran cap vot per a la investidura d'Aragonès, tampoc els quatre vots que els faltarien per a una investidura en segona ronda, com va plantejar Jordi Sànchez durant la seva intervenció al Congrés Nacional de Junts.

 

Foto principal: El diputat de la CUP Carles Riera / Sergi Alcàzar