Torna la campanya electoral a Catalunya i, amb ella, les trifulgues de la Junta Electoral contra els símbols independentistes en espais públics. Aquest dimarts la Junta Electoral de la zona de Figueres ha ordenat a l'Ajuntament de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) retirar l'estelada de la comissaria de la Policia Municipal.

L'ordre s'ha donat arran d'una denúncia de Ciutadans. El cap de llista de la formació a Girona per al 14-F, Jean Castel, afirma que "és lògic" que els donin la raó perquè "ens trobàvem una vegada més davant de la vulneració de la neutralitat institucional en els edificis públics". Segons Castel, el que tocaria és que l'alcalde hagués ordenat al cap de la policia que retirés la bandera i demana que s'apliqui "el règim disciplinari als responsables" tot i que considera que el cap de la policia "hauria d'haver actuat motu proprio".

En aquest sentit, des de Ciutadans insisteixen que els edificis públics "representen tots els ciutadans" i adverteixen que seguiran denunciant i defensant la "neutralitat" de l'espai públic. En aquest sentit, Castel afirma que el seu partit és "l'única garantia constitucionalista de centre moderat liberalprogressista" que pot garantir-ho. "A Catalunya calen menys drapets de republiquetes de fireta i més treballar per la ciutadania", remarca.

Més actuacions de la JEC

De fet, la Junta Electoral de la zona de Figueres va obligar la setmana passada tots els ajuntaments de l'Alt Empordà, així com al Consell Comarcal, a retirar dels seus edificis simbologia independentista com estelades i pancartes a favor de la llibertat dels presos polítics. Tant Vox com Ciutadans van presentar denúncies en diversos consistoris com el de Figueres, sol·licitant que s'obligués a despenjar pancartes, estelades o llaços grocs.

retirada pancartes Ajuntament Castelló Ampuries - ACN

Imatge: Ajuntament de Castelló d'Empúries / ACN

També la setmana passada, la Junta Electoral de Lleida (JEL) va tornar a donar la raó a Vox i va obligar el paer, Miquel Pueyo, a retirar els símbols a favor dels presos i exiliats polítics del consistori. La decisió es remet a la resposta de la JEC en anteriors ocasions, començant per la inhabilitació del president Quim Torra. Així doncs, "la JEC recorda que aquests símbols partidistes no poden ser utilitzats pels poders públics, que han de mantenir una rigorosa neutralitat política". La decisió arriba, fins i tot, abans de la campanya electoral i justifica que "la igualtat en el sufragi és essencial en la representació democràtica i els poders públics estan al servei de tots els ciutadans". 

pancarta ajuntament lleida - acn

Imatge: La pancarta a l'Ajuntament de Lleida / ACN