El Parlament Europeu ha aprovat avui l'informe no legislatiu que defensa ampliar els supòsits per a l'extradició automàtica que preveu l'euroordre i incorporar-hi, entre els nous supòsits, el crim contra la integritat constitucional d'un estat de la UE amb ús de la violència. L'informe s'ha aprovat amb 444 vots a favor, 139 en contra i 106 abstencions.

El ponent de la iniciativa ha estat l'eurodiputat de PP, Javier Zarzalejos, mentre que l'eurodiputat socialista Juan Fernando López Aguilar presideix la comissió de Llibertats Civils des d'on es va impulsar el text, com ell mateix va recordar dilluns durant el debat. De fet, el PSOE va ser qui va fer introduir el matís sobre l'ús de violència per demanar que fos automàtica l'extradició per crim contra la integritat constitucional d'un estat.

Els comuns, en contra

No ha compartit el suport del PSOE a la iniciativa els eurodiputats de Podemos, que ha votat en contra argumentant que la dreta espanyola ha instrumentalitzat aquest debat. També han votat en contra els eurodiputats dels Verds/ALE per raons similars.

De fet, durant el debat de la ponència que es va fer dimarts, diferents eurodiputades van acusar els eurodiputats espanyols de voler modificar les euroordres mirant només els seus interessos i no els del conjunt de la Unió.

Junts ha denunciat a través d'una nota de premsa que es tracta d'una "maniobra conjunta de PP, PSOE, Cs  i Vox"  i que "no tindrà cap conseqüència" atès que la Comissió Europea ha dit en diverses ocasions que el sistema d'euroordres funciona correctament i que no cal modificar-les. 

Retrets al PSOE

"Amb aquesta moviment el PSOE ha demostrat tenir la mateixa visió repressiva de PP, Cs i Vox", denuncia el grup de Carles Puidgemont a través de la nota.

Junts adverteix que la iniciativa dels partits espanyols perquè un suposat crim contra la integritat constitucional d'un estat membre fent ús de la violència provoqui una extradició automàtica "és un precedent perillós i en cap cas es pot assumir dins el context d'una UE on l'harmonització dels diferents codis penals pel que fa als que es considera un crim contra la integritat constitucional, està lluny de ser una realitat".