Oriol Junqueras, Raül Romeva i la resta d'afectats d'ERC per la sentència del Tribunal de Comptes s'han sumat a Artur Mas i Carles Puigdemont i han presentat un recurs per declarar la nul·litat de la causa. 

Segons informa el partit, els republicans subratllen les "irregularitats" del procediment i plantegen la "inconstitucionalitat" de les fiances que se'ls exigeixen per "falta de control judicial". Això fa que no es puguin defensar en un procediment contradictori abans que es resolgui sobre la seva pretesa culpabilitat. "A la pràctica, la pena els és imposada abans del judici".

Segons la liquidació emesa per aquest òrgan el 30 de juny, els encausats han de dipositar més de 4,5 milions d'euros abans del 21 de juliol o bé se'ls embargaran els béns.

raül romeva tuit tribunal de comptes

En el recurs es demana al Tribunal de Comptes que plantegi una qüestió d'inconstitucionalitat contra els articles 47 i 48 de la Llei que regulen l'organisme, que són els que obliguen els afectats a abonar les esmentades fiances milionàries. 

Situació d'indefensió 

El text també al·lega la "situació d'indefensió" en què es troben els encausats, atès que no hi ha judici on es puguin defensar, i afirma que la causa "atempta contra la presumpció d'innocència". Dos extrems que van "en contra de la Constitució espanyola" i de la "Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea".

Entre les causes d'indefensió, el recurs també destaca l'arbitrarietat amb què el Tribunal defineix l'abast de les despeses que considera il·legítimes i sense criteri objectiu. En aquest sentit, el text destaca que totes les despeses es van produir en el marc de les competències pròpies de la Generalitat en matèria d'acció exterior, fet que està "avalat al Tribunal Constitucional".

Immunitat com a eurodiputats

El recurs també recull "altres irregularitats de la causa", com ara "la caducitat" del procediment, la "duplicitat" de causes  -situació que, segons subratlla ERC, afecta concretament l'exconseller Raül Romeva i l'exsecretari general d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, Aleix Villatoro-, o la "vulneració de la immunitat europarlamentària" en el cas de l'eurodiputat Jordi Solé.

El president Puigdemont ha basat el seu recurs en aquest sentit, al·legant la seva immunitat  i també ha demanat més temps per poder dipositar la finança, en el cas que el procés tiri endavant i qualifica "irraonable requerir el pagament de 2.085.507,80 euros". En un escrit d'onze folis ha demanat que s'anul·li la fiança requerida en considerar que el líder independentista "té reconeguda immunitat com europarlamentari" que "arriba a qualsevol instància i jurisdicció, inclòs el Tribunal de Comptes".