Nou moviment de l’expresident Artur Mas per intentar frenar les fiances milionàries que reclama el Tribunal de Comptes arran de l’acció exterior del Govern durant els anys 2011 i 2017. Mas va presentar el tres de juliol un recurs davant del Tribunal de Comptes en què denuncia “manifesta indefensió” arran de les “actuacions i omissions” que ha protagonitzat aquest òrgan al llarg del procediment de fiscalització i demana que se suspengui el termini de quinze dies per dipositar o fiançar els diners que se li reclamen fins que s’hagi resolt el recurs.

El recurs l’han presentat conjuntament l’expresident, al qual el Tribunal li reclama que dipositi o fianci el 2.950.980,32 euros, amb el qui va ser secretari de Govern Joaquim Nin, al qual se li reclamen 147.864,37 euros.

Dret de defensa

Tots dos denuncien que no estan d’acord amb la liquidació que se’ls practica i, tot i subratllar que discrepen amb les fonamentacions jurídiques de la responsabilitat comptable, se centren en el que consideren “la irregular tramitació” de les diligències preliminars i les actuacions prèvies que han generat una “indefensió material” que afectaria la validesa de tota l’actuació.

Denuncien que no se'ls han garantit els “drets de defensa”, que no se’ls ha notificat cap dels tràmits adoptats pel Tribunal de Comptes al llarg del procediment, la qual cosa els ha impedit recórrer les decisions adoptades i formular al·legacions o proposar proves de defensa.

El text retreu que no és admissible que en un procediment de fiscalització en què es recull informació ingent i s’emplaça les parts a pronunciar-se, no han tingut coneixement de cap diligència fins que han rebut la citació per a la pràctica de la liquidació provisional dels diners que se'ls imputen.

Manifesta indefensió

El recurs adverteix que “la manifesta indefensió” que han patit Mas i Nin obliga a declarar la nul·litat de l’actuació i la retroacció de les actuacions a l’inici de les diligències preliminars.

En el cas concret de Mas, el text adverteix que no ha rebut la informació de manera adequada per poder actuar, però també que “se’l vincula amb actuacions que, de manera evident, queden fora del període en què va exercir el seu càrrec; no s’expressa per quin motiu se li atribueix la condició de presumpte responsable comptable, en relació a determinades partides, ni es trasllada la quantificació de la responsabilitat que li podria ser exigida”.

Com ja es va fer en el seu moment, el recurs denuncia que només van disposar de tres hores per llegir els 500 folis de l’informe del Tribunal i presentar al·legacions.

 

A la imatge principal, l'expresident Artur Mas / ACN