El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha presentat un escrit al Tribunal Constitucional reclamant que suspengui la sentència que l'inhabilita durant 13 anys per exercir qualsevol càrrec públic, i ha denunciat el "dany irreparable" que s'està produint sobre els seus drets polítics, que ha manifestat en diversos recursos d'empara pendents de resoldre.

L'escrit, presentat per l'advocat del republicà, Andreu Van den Eynde, demana que es tingui en compte la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea del desembre de 2019, que resolia que hauria d'haver gaudit d'immunitat com a eurodiputat.

Així mateix, també sol·licita fer valdre la resolució del TGUE relativa als casos de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, que recorda que el procediment penal principal sempre queda en suspens fins que el Tribunal Europeu decideixi sobre la qüestió prejudicial plantejada. Per tant, els republicans argumenten que el Tribunal Suprem no podia dictar cap condemna durant la tramitació de la qüestió prejudicial sobre la immunitat de Junqueras. En concret, la resolució del vicepresident del TGUE de data 26 novembre sobre els eurodiputats de Junts insisteix que les euroordres contra ells estan suspeses arran de la qüestió prejudicial. 

 

 

"Amb tot, recordem que amb la sentència del TJUE del desembre de 2019 es va confirmar la vigència de la immunitat parlamentària de Junqueras, Puigdemont, Comín i Ponsatí, però només aquests tres últims van poder gaudir-la", subratlla Esquerra Republicana en un comunicat, en què diu que la resolució del TGUE confirma que Junqueras també havia d’haver gaudit de la immunitat, i que era obligatori segons el dret de la Unió Europea suspendre el procediment penal que va acabar, indegudament a criteri de la defensa, en la condemna de tots els acusats en aquell procediment davant del Tribunal Suprem.

Quatre recursos perduts a Luxemburg

Així, Junqueras continua actuant contra els tribunals uns dies després de tornar a perdre un nou recurs a Luxemburg, quan el TGUE va declarar "inadmissible" el recurs del president republicà contra la negativa del president del Parlament Europeu, David Sassoli, de protegir la immunitat del líder d'ERC a petició d'un grup d'eurodiputats. El 10 d'octubre del 2019, quan Junqueras encara era pres preventiu, 38 eurodiputats van demanar a Sassoli que la cambra emparés la seva immunitat. El 14 d'octubre passat el TGUE va desestimar aquest recurs en considerar que el líder d'ERC no ha justificat prou la necessitat d'aquella petició a Sassoli. És el quart recurs que Junqueras per a Luxemburg en relació amb el seu escó a l'Eurocambra.

Ahir mateix el líder republicà va tornar a protagonitzar una altra ofensiva. Juntament amb Raül Romeva i Dolors Bassa van presentar un incident de recusació contra dos dels nous magistrats del Tribunal Constitucional, Concepción Espejel i Enrique Arnaldo, per les seves declaracions públiques i relacions personals i d'afinitat ideològica que denoten una "clara predisposició o prejudici favorable a les tesis defensades per les acusacions i desfavorable, en canvi, als plantejaments de la seva defensa".