Amb l'indult concedit tot just fa una setmana, els nou presos de l'1-O han recuperat el passaport. I tots i cadascun d'ells han aprofitat el retorn a la llibertat de moviments per creuar la frontera i visitar els seus respectius companys de partit a l'exili. Dimecres, els presos d'ERC van viatjar a Ginebra per retrobar-se amb Marta Rovira i aquest divendres els de Junts han fet el mateix a Waterloo, per reunir-se de nou amb Carles Puigdemont, Toní Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí. Si fins ara els desplaçaments han estat segregats per partits, segons ha pogut saber ElNacional.cat de fonts republicanes, la intenció d'Oriol Junqueras és viatjar a Brussel·les per veure's amb Puigdemont abans que acabi aquest mes de juliol. La trodabda tindrà lloc dimecres, segons ha informat l'ACN després que ElNacional.cat avancés la intenció de Junqueras, tot i que primera hora de la tarda, des de Waterloo afirmaven no tenir-ne encara constància. Hi seran també la resta d'indultats d'ERC -Romeva, Forcadell i Bassa-. 

Primer, Estrasburg

La voluntat inicial del líder d'ERC era que el contacte amb el president i els altres eurodiputats a l'exili -Comín i Ponsatí- es produís el proper dimarts dia 6 a Estrasburg, que és quan el Parlament Europeu celebrarà el seu darrer ple abans de vacances. Junqueras i Romeva, exdiputats europeus, tenen previst aprofitar la sessió per reunir-se amb representants de l'Eurocambra i atendre la premsa a les portes de l'edifici. Ara bé, des de Junts per Catalunya asseguren que se'n van assabentar pels mitjans i que en cap moment ha estat entre els plans que Puigdemont assisteixi a la sessió plenària, perquè només hi va com a eurodiputat quan li toca intervenir. Si no, hi participa telemàticament. 

Com que el retrobament no serà possible, des del seu entorn han compartit amb aquest mitjà que Junqueras preveia sol·licitar una trobada amb Puigdemont a Brussel·les. Hores després ha transcendit que la cita serà dimecres, l'endemà de la visita dels representants d'ERC a Estrasburg. Els dos principals responsables de l'1-O no es veuen des de la declaració d'independència frustrada de finals d'octubre de 2017. Conscient de què venia, el president va marxar a l'exili i pocs dies després Junqueras i la resta de consellers que van presentar-se a la citació de l'Audiència Nacional van acabar a la presó. 

Una relació turbulenta

Des de llavors, la relació entre els dos dirigents ha anat complicant-se. Si bé han tingut algun contacte per persones interposades i s'han escrit i trucat en alguna ocasió puntual, el cert és que la interlocució no ha estat gens fluïda, tot al contrari, com a conseqüència de les condicions de repressió a la qual s'han vist abocats. Des de la distància s'han intercanviat retrets públics en diverses ocasions. Puigdemont acusa qui va ser el vicepresident del seu Govern de deslleialtat en el llibre on relata l'experiència viscuda durant la tardor calenta de 2017. De la seva banda, Junqueras ha afirmat públicament que la seva decisió de quedar-se a Catalunya va ser per mantenir-se al costat de la ciutadania. 

L'encontre serà en ple debat obert sobre la viabilitat de la taula de diàleg amb l'Estat, que es reactivarà al setembre. L'endemà de la seva cita amb Pere Aragonès, Pedro Sánchez va declarar al Congrés que mai no hi haurà un referèndum sobre la independència de Catalunya. En les setmanes prèvies a l'indult, l'article d'Oriol Junqueras recelant de la unilateralitat va incomodar Junts per Catalunya. És evident que l'estratègia entre republicans i junters no s'ha sintonitzat encara que tornin a governar plegats. I Puigdemont i Junqueras en són la viva imatge. 

A la imatge principal, Puigdemont i Junqueras al Parlament de Catalunya. / EFE