Sortir de la presó després de tres anys i gairebé 9 mesos no és fàcil. Fins i tot pot ser una mica estressant, segons admeten cadascun a la seva manera Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn, en declaracions a ElNacional.cat durant el viatge entre Barcelona i Brussel·les per retrobar-se amb Carles Puigdemont.

"És un reemprendre moltes coses que van quedar sobtadament tallades", explica Sànchez que subratlla que és un procés que s'entoma amb molta il·lusió perquè representa recuperar la família i els amics. Això no obstant admet que pot generar cert "desconcert", perquè "després de 3 anys i quasi 9 mesos en què t'obliguen a què pensis poc, que no prenguis decisions, que tot està ja encarrilat, s'ha de tornar a reprendre la quotidianitat". En qualsevol cas, "la sensació de saber-te lluny de la presó ho compensa tot".

Grans muntanyes de petites coses

Quim Forn va passar fora de Barcelona els primers dies després de sortir de la presó. Per retrobar-se amb la família. Però a partir de dilluns es va reincorporar a la feina per intentar normalitzar al màxim la situació. "Intentant normalitzar la vida, que no és fàcil, perquè també te n'adones que has estat desconnectat molt de temps, i que les petites coses del dia a dia a vegades se't fan una muntanya", explica.

Tot i explicar amb un somriure que "aprendre a ser lliure és més fàcil que no pas aprendre a ser pres", Josep Rull també fa una confessió: "fora, pràcticament tot ens atabala". En el seu cas, el procés més complicat està sent la reconnexió amb els seus fills, que "no estan acostumats a tenir pare". "El petit ha estat més de la meitat de la seva vida amb el pare a la presó. No el conec prou. L'he de començar a conèixer", suspira.

Jordi Turull explica que ha dedicat aquests dies a "aterrar a la normalitat i a una monotonia tan desitjada" i subratlla els moments més emocionants que han viscut des del mateix instant en què van travessar la porta del centre penitenciari per darrer cop. "Impactant", assegura.

 

A la imatge principal, el conseller Quim Forn durant la conversa amb ElNacional.cat a l'avió amb destinació Bèlgica / Roberto Lázaro