"Ens preparem per a una presó llarga i un judici que no serà just". Són paraules del vicepresident Oriol Junqueras que es fan públiques el dia que fa un any que ell i el conseller Quim Forn són a la presó. També fa un any que hi van entrar per primer cop la resta de consellers: Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Jordi Turull, Josep Rull  i Santi Vila, encara que aquest darrer només hi va passar una nit perquè se li va fixar una fiança".

El vicepresident ha concedit una entrevista als serveis informatius de Catalunya Ràdio i ha assegurat que afronta el judici amb "el cap ben alt" i que "veu una escletxa d'esperança per revertir la situació".

La fiscalia acusarà els presos polítics de rebel·lió i aquest divendres presentarà l'escrit d'acusació contra els líders independentistes; tot apunta a que mantindrà el delicte de rebel·lió tot i admetre que no es van fer servir armes. Junqueras considera que aquesta decisió de la Fiscalia fa que costi de discernir entre la seva posició i la de la ultradreta de Vox. Tot i això, el dirigent d'ERC apunta que en el país que ell vol "mai serà un delicte votar i que estimar la justícia i la llibertat és irrenunciable per a qualsevol demòcrata".

Ja ha passat més d'un any de la celebració del referèndum de l'1-O i Junqueras admet que li hauria agradat que "el referèndum hagués estat acordat", tot i això està convençut de la importància que va tenir la votació "perquè va servir per posar Catalunya al mapa del món".

Junqueras refusa demanar l'indult

Oriol Junqueras ha deixat clar que no és partidari de demanar l'indult perquè parlar d'aquesta possibilitat és "admetre la culpabilitat" perquè ell no es considera "culpable de cap dels càrrecs" que se l'acusa. 

Les eleccions europees

El vicepresident Junqueras va comunicar que lideraria la candidatura del seu partit a les eleccions europees del maig de l'any que ve perquè creu que és la millor manera de denunciar el retrocés democràtic i la repressió de l'estat espanyol; "Crec que el futur passa pel Tribunal Europeu de Drets Humans. Ni hem tingut una instrucció justa, ni tindrem un judici just al Tribunal Suprem", indica en la entrevista a l'emissora de ràdio.

Junqueras afirma que és molt important "posar de manifest que aquest és un problema europeu i que afecta directament els drets i llibertats de tots". També matisa que és important continuar sumant i "construint una majoria democràtica que faci inevitable el referèndum".

Pel que fa a les municipals de l'any vinent, el líder de la formació independentista les veu com "un bon moment per mesurar la força democràtica i la voluntat i fraternitat dels demòcrates enfront de l'autoritarisme de l'estat monàrquic". De la mateixa manera confia en el candidat del seu partit per Barcelona, Ernest Maragall.