La fiscalia acusarà els presos polítics de rebel·lió, segons assegura TV3. Aquest divendres és quan la fiscalia ha de presentar l'escrit d'acusació contra els líders independentistes i, segons fonts consultades per la televisió catalana, mantindrà el delicte de rebel·lió tot i admetre que no es van fer servir armes.

A principis d'octubre, la SER ja va avançar que fiscalia no rebaixaria l'acusació i mantindria la rebel·lió. L'únic petit canvi que es va dir que es faria és que la fiscalia es mantindria en la franja baixa de la petició de penes per rebel·lió. Poden arribar als 30 anys, però apuntaria als 15 anys, cosa que no satisfà en absolut les peticions de posada en llibertat dels presos que fan el Govern i els partits independentistes.

La fiscalia manté el mateix criteri que va defensar durant el mandat de Mariano Rajoy, en les dues querelles que van derivar en la instrucció del jutge Pablo Llarena. El canvi de govern i l'elecció de la nova fiscal general de l'Estat, María José Segarra, no ha comportat cap variació.

Des del principi de la causa, la fiscalia ha estat la principal impulsora de l'acusació per rebel·lió; les querelles asseguraven que l'acusació per rebel·lió "és ferma" perquè "es van utilitzar vies violentes". Tant Llarena com la sala d'apel·lacions han mantingut també aquesta acusació durant la fase d'instrucció.

El delicte de rebel·lió pot comportar fins a trenta anys de presó, les penes mínimes que pensa demanar la fiscalia, en cas de considerar els acusats com a "ideòlegs principals", parteixen dels quinze anys, però poden ser inferiors si, per exemple, es considera un dels presos com un "comandament subaltern".

Trapero també podria afrontar acusació per rebel·lió

Fins ara el major dels Mossos Josep Lluís Trapero està processat per dos delictes de sedició, però el ministeri públic podria fer la seva acusació per rebel·lió. En la mateixa causa hi ha la intendent Teresa Laplana, l'ex-secretari general d'Interior Cèsar Puig i l'ex-director general dels Mossos, Pere Soler.