Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) respon al cop de porta del PSOE a l'acord que tenien els partits per incloure una quota del 6% de les llengües cooficials de l'Estat en els continguts de les plataformes audiovisuals. El seu líder, Oriol Junqueras, s'ha sumat a les dures crítiques del partit a l'Executiu de Pedro Sánchez. "ERC té prou força per incidir en algunes qüestions fonamentals", ha recordat en una entrevista a Ràdio 4, al programa Cafè d'idees

Junqueras ha parlat obertament que els pressupostos de l'Estat no acabin sent aprovats en el cas que la llei de l'audiovisual no inclogui les quotes per a les plataformes sense seu social a l'Estat, que acostumen a ser les que tenen més usuaris. "ERC treballa perquè hi hagi pressupostos a tot arreu. Si no hi ha pressupostos, serà culpa dels que ho han fet malament, no d'Esquerra", s'ha limitat a dir. 

El líder republicà no tanca la porta al fet que la seva formació arribi a un acord amb el govern espanyol, però no el dona per segur. "Hi ha possibilitats, però ja veurem", ha sentenciat. Per tal d'arribar a aquest possible acord reconeix que cal molta feina, ja que, cintant el seu company de partit Gabriel Rufián: "Amb el PSOE no es negocia, se l’obliga a negociar". 

Diverses interpretacions 

Quin és el principal escull per a la negociació? La interpretació de la directiva europea de l'audiovisual. Per la seva banda, la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, assegura que la regulació europea només permet imposar aquesta mena de quotes a les empreses que tenen la seu social al país. 

En canvi, per Junqueras i la resta de representants d'ERC, aquesta és una lectura errònia de la normativa europea. "La prova que la directiva europea no s'interpreta com fa Calviño és que altres països com França o Itàlia l'han aplicat amb la nostra interpretació", ha remarcat el líder d'Esquerra. 

Desconfiança vers els socialistes 

En l'entrevista, Junqueras ha expressat que hi ha "molts motius" per desconfiar dels socialistes, esmentant especialment el PSOE. "Jo i molta altra gent de Catalunya tenim moltes raons per desconfiar del PSOE. Ens n'han donat moltes al llarg de la història", ha assegurat. Entre els exemples històrics que motiven aquesta desconfiança, Junqueras ha mencionat episodis com la promesa de José Luis Rodríguez Zapatero de donar suport a l'Estatut. 

Els seus homòlegs catalans no se salven de la desconfiança del líder d'ERC, que ha recordat que des del PSC "han aplaudit la repressió". Així ho ha remarcat quan se li ha preguntat per què el seu partit es negava a acceptar el suport dels socialistes catalans. 

 

 

Imatge principal: Oriol Junqueras, durant un acte organitzat per Esquerra Republicana de Catalunya / ACN