Avui, quan la llei audiovisual estatal ha estat aprovada pel Consell de Ministres, és quan han saltat totes les alarmes. El blindatge del català no era tal com s'havia venut. En roda de premsa al Congrés fa tot just una setmana, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, assegurava que "s'establia una obligatorietat d'incloure una quota de llengües cooficials del 6% del contingut ofert en totes i cadascuna de les plataformes audiovisuals". La nota que difonien els republicans als mitjans del conjunt de l'acord fins i tot posava un exemple: "De 100 pel·lícules de Netflix, 30 han de ser produccions europees, d'aquestes la meitat en llengua de l'estat, d'aquestes el 40 per cent, en català èuscar o gallec. És a dir, el 20% de les pel·lícules europees han de ser en català, en gallec o en basc. El 20% del catàleg europeu". Es va donar per fet que acabaria sent així. La realitat, però, ha acabat sent una altra, bastant diferent, quan ha passat per l'executiu central. I això que considera ERC un "soci prioritari".

 

En primer lloc, allò que havien de ser "totes i cadascuna de les plataformes audiovisuals" ha passat a ser, simplement, les plataformes "radicades a Espanya", és a dir, que tenen la seva seu principal a l'Estat espanyol. Fonts del departament de Nadia Calviño justifiquen que s'aplica el principi de "país d'orígen", i que per tant no se li poden aplicar les mateixes imposicions a aquestes empreses. D'aquesta manera, només plataformes com Movistar+, Filmin o Atresmedia es veurien afectades per les quotes de llengües audiovisuals, però no en canvi grans plataformes internacionals com Netflix, HBO o Amazon Prime Video. RTVE menja a banda, en ser pública, i té una quota reforçada del 15%. Per altra banda, el percentatge del 6% és per al conjunt de llengües cooficials. No hi ha subquotes preestablertes, però al costat d'euskera i gallec podria ser d'un 2% de català.

Algunes d'aquestes plataformes espanyoles ja compleixen amb les quotes de català sense necessitat que els imposi la futura llei audiovisual. És el cas de Filmin, que té el 23% del seu catàleg en català i el 2017 va crear Filmincat, que amb el suport de la Generalitat ofereix unes 2.500 pel·lícules i sèries de totes els gèneres en versions originals, subtitulades i doblades al català. Per la seva part, Movistar+ ofereix més de 300 pel·lícules i 40 temporades de sèries subtitulades en català, i 55 pel·lícules i una sèrie amb àudio en català. En canvi, en la resta de plataformes internacionals analitzades representa menys d'un 1%.

Des d'ERC han remarcat durant el dia d'avui que l'acord de la setmana passada era un pacte "de mínims", com ha insistit el portaveu Gabriel Rufián, però que contemplava quotes també a plataformes com Netflix. En aquest sentit, fonts republicanes remarquen que ells havien pactat amb el govern espanyol que les quotes afectessin "totes i cadascuna de les plataformes audiovisuals", que aquest sempre ha estat l'acord, sense importar on tinguessin la seva seu. 

 

En canvi, des de La Moncloa asseguren que el contingut del projecte de llei aprovat avui és el que es va pactar la setmana passada amb els republicans, i que han estat absolutament respectuosos amb l'acord. Les mateixes fonts recorden que la directiva europea que es transposa és molt complexa des d'un punt de vista tècnic, limitant la capacitat d'intervenir sobre plataformes radicades en tercers països. En roda de premsa, la vicepresidenta primera Nadia Calviño s'ha felicitat per haver aconseguit un "bon equilibri" entre l'impuls de la indústria, l'atracció d'inversió de plataformes internacionals i la protecció de la cultura i les llengües de l'Estat espanyol.

I ara què?

La llei audiovisual estatal ha finalitzat avui el seu recorregut al govern espanyol, amb l'aprovació en Consell de Ministres. Ara, en les pròximes setmanes, farà el salt al Congrés dels Diputats i el Senat, per a la seva tramitació parlamentària, on podrà ser esmenada pels diferents grups. Però la notícia ha estat com un gerro d'aigua freda per als republicans. Davant d'això, han decidit donar un cop damunt la taula. En roda de premsa des del Congrés aquest mateix vespre, Gabriel Rufián ha advertit que, si no es rectifica, no hi donaran suport i no tirarà endavant. Però no s'ha quedat aquí: ha amenaçat també de tombar els pressuposts de l'Estat que avui comencen la seva tramitació al Senat.