L’embolic per la protecció del català a la llei audiovisual encara sembla lluny de resoldre’s. Ahir ERC va fer un cop damunt la taula, després que es filtrés que la nova norma exclourà plataformes internacionals com Netflix o HBO de les quotes de llengües cooficials. I, malgrat les amenaces dels republicans de boicotejar el projecte de llei i fins i tot els pressupostos de l’Estat al Senat, la vicepresidenta primera Nadia Calviño no s’ha mogut d’allà on era. Tan gran és el rebombori que fins i tot ha incomodat els socis d’Unides Podem. Jaume Asens ha avisat que avui estan “més a prop del no que del sí”

En una entrevista aquest matí a Onda Cero, Nadia Calviño s’ha mostrat “disposada” a dialogar i esmenar la llei audiovisual en la seva tramitació parlamentària, però amb límits. La responsable de la iniciativa ha reiterat que la protecció del català no podrà afectar plataformes que no tinguin la seva seu a Espanya, perquè ”no es pot fer res que contradigui” la directiva europea. “Tota la negociació té un límit clar que és el que diu la normativa comunitària, que estem transposant amb aquest projecte de llei”, ha insistit la dirigent socialista.

Com ja va fer ahir després del Consell de Ministres, en presentar el projecte de llei, la vicepresidenta econòmica ha sostingut que han arribat a un bon equilibri entre l'impuls del sector i la protecció de la nostra cultura i les nostres llengües" perquè "el nostre govern hi està compromès". I ha conclòs sobre això: “Dins d'aquest marc, provarem de tenir la millor llei possible que impulsi el sector audiovisual al nostre país i que també impulsi la traducció a l'espanyol i les llengües cooficials”.

Les alarmes no només han saltat a ERC, sinó també als socis d’Unides Podem. Tant, que el president del grup parlamentari, Jaume Asens, ha advertit avui que la seva formació està "més a prop del no que del sí" a la llei audiovisual. De fet, Asens ha retret als socialistes que no l’hagin negociat amb ells: “El PSOE ha decidit negociar amb ERC, que és un partit de l'oposició, però encara no ha negociat amb el seu soci de govern”. I ha reblat en aquest sentit: “Com que no ha volgut negociar amb nosaltres, haurem de veure en la fase d'esmenes si això tira endavant”. En la mateixa línia s’ha pronunciat la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que ha confiat que serà possible un “acord” dins del govern de coalició.

Fonts d'Unidas Podemos asseguren que no sabien que el projecte de llei audiovisual aniria al Consell de Ministres d'ahir i ho veuen "poc intel·ligent" per part del PSOE.

Reunió tècnica

Després del rebombori, ERC va demanar una reunió urgent amb el PSOE. De moment, segons confirmen fonts de les dues formacions, aquesta trobada està tenint lloc després del ple al Congrés dels Diputats. És una reunió telemàtica. Fonts d'ERC assenyalen que és una reunió de caràcter tècnic "per explorar vies".