El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha instat aquest diumenge Junts per Catalunya a superar els seus "egoismes" i la seva "miopia" política i a ajudar el Govern republicà en la seva estratègia cap a la independència de Catalunya. "Des del retret i des de l'egoisme constant no construiran el país ni la societat que diuen que volen construir", ha assegurat Junqueras en la cloenda del Congrés Nacional del Jovent republicà celebrat a Lleida.

"Només hi ha un camí i una estratègia en la construcció de la república i de la independència, la de ser més forts en termes democràtics", ha defensat el president d'Esquerra. "Aquells que es neguen a sumar-se a aquesta estratègia, que és l'única funciona, l'única que és útil per construir tot allò que volem construir, ens fan avançar una mica més lents del que voldríem", ha reblat davant les joventuts del seu partit.

 

L'estratègia d'eixamplar la base social

Oriol Junqueras ha destinat bona part de la seva intervenció a defensar l'estratègia d'ERC per eixamplar la base social de l'independentisme. Segons el líder dels republicans, "per ser capaços de guanyar en termes democràtics allò que alguns volen impedir amb l'exercici d'eines profundament antidemocràtiques", l'independentisme necessita "construir aliances molt poderoses, per derrotar els poders de sempre". "Només hi ha un camí en la construcció de la independència, només hi ha una estratègia: ser més, per ser més forts en termes democràtics", ha sentenciat. 

En aquest context, Oriol Junqueras ha reclamat a Junts per Catalunya que es posi "al servei del país, que s'arremanguin, que s'oblidin dels seus egoismes, que superin la seva miopia i que siguin tan generosos com nosaltres ho hem estat sempre". A parer seu, "aquells independentistes que es desentenen de la lluita compartida no ajuden" al fet que Catalunya avanci, per la qual cosa haurien de recolzar "als qui procurem millorar la vida de la gent cada dia", ha recalcat, en ple debat sobre els pressupostos.

Ja adreçant-se als militants d'Esquerra, Junqueras els ha animat a alliberar-se dels possibles prejudicis que puguin tenir a l'hora de conformar aliances amb altres demòcrates i altres republicans que defensen la fi de la repressió i l'autodeterminació. El conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol, ha assenyalat, "no és un cas aïllat", sinó un exemple més de "com algunes estructures de poder lluiten contra la democràcia". Els demòcrates, ha dit, han de ser els aliats de l'independentisme en aquesta "causa compartida". Això, ha conclòs, els obliga a ser més inclusius per tenir més aliats.