Esquerra Republicana ja ha comunicat el seu vot afirmatiu als pressupostos espanyols. Ho ha fet el líder dels republicans al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, que ha assegurat des del faristol de la cambra baixa que la seva formació estava “farta de militar només en la raó i perdre”. “Ara militem en la utilitat”, ha dit. El cap de files d’ERC a Madrid ha esmentat diversos pactes als quals ha arribat amb el govern espanyol “a través dels 13 vots” que pot aportar el seu grup parlamentari en la votació dels comptes d’aquest dijous.

A banda del pacte per transferir 900 milions d’euros a Catalunya perquè sigui la Generalitat qui executi les inversions clau en matèria ferroviària i de carreteres, Rufián ha destacat altres pactes aconseguits amb l’executiu de Pedro Sánchez. Ha mencionat un acord relacionat amb les actuacions previstes a l’alta tensió de Santa Coloma de Farners, la transferència de terrenys on fins ara hi havia casernes de la Guàrdia Civil abandonades i 24 milions d’euros per a la gratuïtat del dentista. També ha posat en valor la transferència de 60 milions per a la Catalunya Media City, un centre de desenvolupament tecnològic, 1.000 noves places públiques per a l’administració, així com 40 milions per transport públic metropolità i 30 per a inversions al territori català.

El republicà ha aprofitat la seva intervenció per carregar contra "aquells que diuen que la culpa de tot és del més dèbil: de l'immigrant, de la dona i del precaritzat", i també ha defensat l'estratègia pactista d'ERC al Congrés dels Diputats criticant "els que diuen que és molt més valent criticar des d'un sofà que legislant des d'un escó". Dit això, Rufián ha mostrat el seu suport a la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que aquest dimecres va rebre diversos insults masclistes per part d'una diputada de Vox i ha protestat contra "la cacera i la violència" de l'extrema dreta.

 

Junts per Catalunya denuncia el dèficit d'inversions a Catalunya

Pocs minuts abans que comparegués el líder dels republicans al Congrés, ho ha fet la seva homòloga de Junts per Catalunya, Míriam Nogueras. La líder dels 'juntaires' a la cambra baixa ha argumentat el 'No' de la seva formació als pressupostos del govern espanyol basant-se, entre altres coses, en el dèficit d'inversions a Catalunya. No ha donat per bona la "promesa" anunciada en els darrers dies sobre els 900 milions d'euros per a Catalunya per gestionar les inversions des de la Generalitat perquè "els diners continuen sense arribar a Catalunya", en referència a la cronificació del dèficit d'anys anteriors.

"Vostès només han pagat el 35% del que estava pressupostat el 2021 a Catalunya, i un 16% el 2022", ha denunciat Nogueras dirigint-se a la bancada socialista. Així mateix, ha criticat que després de dècades de "promeses", els diversos governs espanyols han estat incapaços d'acabar amb els trams necessaris pel corredor mediterrani perquè la infraestructura funcioni com hauria.