El president d'ERC, Oriol Junqueras, és el protagonista de la portada d'aquest diumenge del diari italià La Stampa, i ho fa amb una entrevista en la qual assegura que no es rendeix pel que fa a l'assoliment de la independència de Catalunya i que se sent "fort" tot i fer més d'un any i dos mesos que està empresonat. A més, també es mostra positiu de cara al judici, ja que, tot i que no confia amb una sentència absolutòria, sí que creu que servirà per poder explicar-se davant Catalunya i Europa.

En l'entrevista, Junqueras també ha afirmat que el seu partit no donarà suport als pressupostos per al 2019 del govern socialista "llevat que Sánchez faci alguna proposta". El líder d'ERC valora positivament els esforços del govern de Pedro Sánchez i assegura: "És obvi que el prefereixo a ell abans que a un altre govern", però afirma també que espera "alguna oferta".

Des de la presó de Lledoners, el republicà es mostra realista pel que fa als terminis per arribar a la independència i tot i assegurar que "ningú té més pressa que jo" per aconseguir-la, aclareix: "He de fer que allò que vull per a la meva gent es pugui realitzar efectivament". Pel que fa a la falta d'unitat independentista i per les crítiques a ERC per dilatar el procés cap a la República, Junqueras assegura que malgrat les diferències amb Carles Puigdemont, "en el fons estem d'acord, volem un referèndum acordat amb l'estat espanyol".

 

Sobre el judici, Junqueras diu que se sent, "en el fons, content". "M'han reduït al silenci amb la força, tancant-me darrere d'aquests barrots, i ara per fi tindré l'oportunitat d'explicar als espanyols i als europeus que no hem comès cap crim, que organitzar un referèndum no està castigat en el codi penal. Qui té la raó no veu l'hora de parlar".

Això no obstant, no es fa il·lusions sobre la possibilitat d'una sentència positiva: "Fins ara no hi ha hagut res just, tant que els tribunals de mig Europa han reconegut que no hi va haver violència a Catalunya". "Els pròxims anys de la meva vida no seran fàcils, però el meu propòsit segueix sent una Catalunya independent en una Europa federal, amb institucions més fortes", assegura.

Junqueras, que fa uns mesos va anunciar que es presentarà com a cap de llista del seu partit a les eleccions europees d'aquest any, també parla sobre l'ascens de la ultradreta a Europa i a Espanya, en el cas de Vox. "M'espanta aquest ascens i veure que es deixa ofegar a les persones en el mar m'impulsa a prosseguir la batalla europeista", afirma.

En el terreny personal, diu que el seu ànim segueix "fort" i que "la presó és la prova que hem estat coherents".