El líder d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha assegurat que veu "molt difícil" que la seva formació política guanyi unes altres eleccions si no venç a les municipals que es convocaran el 2023. "Els nostres alcaldes, alcaldesses i regidors són els nostres millors prescriptors perquè són les persones que estan més a prop de la ciutadania", ha afirmat aquest dissabte en una intervenció telemàtica en la convenció del partit Municipis catalans 2021.

També ha defensat que, per a ell, l'important de les alcaldies és la seva proximitat amb els ciutadans d'un municipi: "Ens hem d'assemblar a la gent que volem representar".

ERC, la via per la independència

"No hi ha cap alternativa a la qual representem nosaltres per fer possible la independència". Amb contundència va fer aquesta afirmació el president d'ERC, Oriol Junqueras, davant un auditori ple de militància republicana a la Llotja de Mar de Barcelona, en el que va ser el primer acte totalment presencial del partit des d'abans de la pandèmia, tot i que per culpa de l'exili, la secretària general, Marta Rovira, va haver de comparèixer en directe mitjançant una pantalla en mida real.

Ambdós dirigents van mantenir un diàleg durant més d'una hora, en el qual Junqueras ha fet valdre un cop més la proposta que estan defensant els republicans de totes totes: negociar els anhels de l'independentisme en la taula de diàleg amb l'Estat: "No ens fa cap por confrontar les idees amb ningú. És la millor manera".

I en el mateix sentit es va manifestar Rovira, que va assegurar que la taula de diàleg "acosta a l'objectiu final", la independència: "Ser republicans vol dir seure en una taula de diàleg. Confrontar les idees sense por, obrir totes les vies democràtiques, lluitar contra la monarquia corrupta i contra l'oligarquia. Seure en una taula de negociació és un exemple molt clar que exercim de forma radical de republicans i demòcrates". 

Català: llengua vehicular

En el diàleg entre ambdós dirigents republicans, que ja fa 10 anys que estan al capdavant del partit, també hi ha hagut l'oportunitat de parlar sobre el català en un dia convuls. ERC va decidir no esmenar a la totalitat els pressupostos generals de l'estat perquè, segons va dir, havia arribat a un acord perquè el govern blindi el català en la llei audiovisual. Però avui mateix, el ministre de la Presidència Félix Bolaños no ha garantit que pugui haver-hi quotes pel català. 

Junqueras no ha parlat de quotes ni d'audiovisual, sinó que ha dit que qui no entengui que el català és una part imprescindible del país, és impossible que arribi a cap acord amb ERC. Així, ha avisat al Govern espanyol que si vol anar en el bon camí en l'àmbit pressupostari, ha d'entendre que el català "és la llengua vehicular del país".

 

Imatge principal: Oriol Junqueras parlant a Girona.