L'independentisme afronta dividit, també, la tramitació dels pressupostos de l'Estat. Ahir Junts per Catalunya va anunciar esmena a la totalitat, i avui ho ha fet la CUP. Veuen que els comptes són insuficients. En canvi, ERC ha descartat aquesta possibilitat, que ha assegurat que "seria una greu irresponsabilitat". Els republicans, com el PDeCAT, van participar aquest dijous de la primera ronda del govern espanyol amb els potencials aliats. Totes dues formacions tenen intenció d'entrar en una negociació amb La Moncloa. Això sí, de moment estan "lluny" d'aprovar-los.

En un comunicat aquest divendres, els republicans constaten que estem davant "un moment social i econòmic molt delicat" com a conseqüència de la pandèmia, que "està comprometent el nostre sistema sanitari i provocant un greu impacte social, aturant l’economia i fent augmentar totes les despeses públiques per a poder fer-hi front". En aquest context, "bloquejar els pressupostos de l'Estat, que són una necessitat urgent també per al conjunt de catalanes i catalans, seria una greu irresponsabilitat". Per aquest motiu descarten l'esmena a la totalitat.

"No ens podem permetre el ‘no a tot’. Segurament és la posició més fàcil, però no la que necessita la ciutadania de Catalunya, les nostres empreses i el nostre teixit social", assegura el comunicat d'ERC. Tot i això, són conscients que el projecte de pressupostos "ha de millorar i avui som molt lluny de poder donar-hi suport". I avisen: "Ha de ser el govern espanyol qui busqui els seus suports per acabar-los aprovant".

Els republicans conclouen assegurant que treballaran "perquè aquests comptes siguin justos amb Catalunya i amb les necessitats de la ciutadania en la situació actual".

D'aquesta manera, els republicans es desmarquen de la posició de JxCat i la CUP. Per la seva part, el BNG també ha anunciat una esmena a la totalitat, que estan disposats a retirar si Pedro Sánchez negocia. Al País Basc, tant el PNB com EH Bildu han descartat aquesta opció.