Fa setmanes que Junts per Catalunya emplaça a ERC i la CUP a fer un "front comú" per negociar els pressupostos de l'estat. Un cop aprovat l'avantprojecte pel Consell de Ministres i després que la Moncloa hagi fixat els republicans com a socis prioritaris i no a Junts, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha demanat a "totes les forces polítiques independentistes" que es posin al costat del president de la Generalitat.

"Esperem que estiguin a l'altura de les responsabilitats que els pertoca i que treballin al costat del president i pensant en Catalunya", ha afirmat Junqueras en una atenció als mitjans feta a Tarragona al costat de l'alcalde de la ciutat, Pau Ricomà.

Junqueras ha argumentat que Esquerra és la formació "més important de Catalunya en molts àmbits institucionals", mencionant la presidència de la Generalitat i la representació al Congrés dels Diputats i al Senat, i amb aquest argument ha demanat que facin costat a Aragonès.

Junqueras també ha subratllat que "tot el que sigui bo" per Catalunya mereixerà el suport del seu partit, i que el que no ho sigui no el tindrà: "Veurem com ens expliquen i com és la proposta pressupostària, i en quina mesura accepten el que nosaltres podem contribuir a millorar".

El dimecres durant la sessió de control al president de la Generalitat celebrada al Parlament, Aragonès va respondre a les peticions de Junts de treballar de manera coordinada reclamant-los "propostes concretes" després que el president de Junts a la Cambra catalana, Albert Batet, apuntés que l'independentisme s'ha de fer valdre en la negociació i esdevenir una "palanca de pressió". 

Justament ahir el conseller d'Economia, Jaume Giró, va sortir a valorar el projecte dels comptes espanyols i va ser clar en els seus reclams. Al parer del conseller, el Govern espanyol ha de garantir que Catalunya rebi el 19% de les inversions estatals, ja que equival a la seva contribució al PIB espanyol. Així mateix, va manifestar la seva preocupació perquè no hi hagi previstos fons extraordinaris per la covid-19 i va reclamar poder cogestionar els fons europeus. 

Visita a Tarragona

Des de Tarragona, Junqueras ha aprofitat per lloar la feina de l'alcalde republicà de la ciutat, Pau Ricomà, de qui ha destacat que treballa impulsant grans consensos per fer de la ciutat referent des del punt de vista cultural, econòmic i universitari. Durant la seva visita a la ciutat, s'ha reunit amb diversos col·lectius de migrants de la ciutat i amb cooperativistes del territori.

En la imatge destacada, Oriol Junqueras i Pau Ricomà / ACN