Poques hores després de l'aprovació de l'avantprojecte dels pressupostos de l'Estat, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha reclamat que incloguin més inversió per a Catalunya. En concret, ha exigit al Govern espanyol que Catalunya rebi el 19% de les inversions estatals ja que equival a la seva contribució al PIB espanyol: "El país se'ns cau a trossos perquè fa molts d'anys que no s'inverteix en allò que mereix Catalunya". Una petició que arriba pocs dies després que el Ministeri d'Hisenda hagi fet públic l'informe que constata que Catalunya continua, un cop més, a la cua de les inversions de l'Estat a les comunitats autònomes. 

En una atenció als mitjans des del Parlament, on aquesta tarda se celebra la tercera jornada de ple ordinari, el titular d'Economia ha assegurat estar content que s'hagi avançat a Madrid en el projecte de pressupostos, perquè això, ha dit, els dona la possibilitat d'avançar en l'elaboració dels pressupostos de la Generalitat, ja que necessitaven conéixer algunes dades i partides per poder fer-los. Precisament ahir Giró va assegurar a la sessió de control al Govern que ERC i Junts estan "d'acord des del primer dia amb els pressupostos", i que s'aprovaran al novembre.

Ha valorat -després de mencionar que de moment només ha pogut llegir la nota de premsa de La Moncloa explicant l'avantprojecte i no qüestions al detall- que els preocupa que no hi hagi previstos fons extraordinaris per la covid-19 "quan és evident que les conseqüències de la pandèmia persistiran l'any 2022 a nivell de salut, ensenyament i drets socials". Per això ha dit que és importantíssim que l'Estat incorpori aquests fonts per atendre les conseqüències de la pandèmia.

Així mateix, ha emplaçat al Govern central a permetre la cogestió dels fons europeus, qüestió que ha ressaltat que no està prevista en els comptes actuals: "Em sembla difícil d'explicar que Catalunya no pugui decidir".

En plena temporada de vaga de Rodalies, ha justificat el reclam de més inversions per poder solucionar qüestions com aquesta, i ha dit que li agradaria, igual que va sortir la ministra Raquel Sánchez a explicar tota la qüestió de l'Aeroport, que surti ara a explicar què està passant amb Rodalies. 

"Jo li dic com es pot resoldre, amb una gestió per part de Catalunya i invertint perquè fa 35 anys que no s'inverteix en Rodalies en funció de l'increment de la capacitat que està tenint", ha criticat.

Negociar junts per tenir més èxit

Sobre els anuncis de La Moncloa que entre els principals aliats per negociar els comptes hi són ERC i no Junts, Giró ha defensat que els dos partits del govern català puguin establir una negociació conjunta, fet que han reiterat aquests dies altres representants de Junts, com la seva portaveu, Elsa Artadi. 

Giró ha sostingut que Junts i ERC tenen moltes coses a reclamar plegats, com poden ser els deutes pendents de l'Estat amb Catalunya, el finançament dels Mossos d'Esquadra, els fons de dependència i d'altres "exigències mínimes" pel país que s'han de reclamar: "Si ho fem units tindrem més possibilitats d'èxit".