Junts ha emplaçat ERC i la CUP a negociar plegats els Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any vinent i fer-ho vinculant el suport als comptes del govern espanyol a avenços al voltant de les reivindicacions sobre autodeterminació i amnistia

En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva de Junts la portaveu del partit, Elsa Artadi, ha cridat a "treballar plegats i compartir informació", al voltant dels aspectes que es considerin "imprescindibles" en aquests pressupostos. L'objectiu és segons, ha subratllat, encarar una negociació conjunta per aprofitar el que ha descrit com "una de les poques eines" de què disposa l'independentisme per pressionar el govern espanyol.

 

Junts, que té intenció de fer aquesta crida de manera formal a través dels portaveus al Congrés i al Senat, Míriam Nogueras i Josep Lluís Cleries, ha subratllat la necessitat d'avançar en el capítol d'inversions  -"que sempre van endarrerides a Catalunya", ha retret Artadi, referint-se a l'Aeroport del Prat o a Rodalies-, però també incompliments socials -entre els quals ha citat la llei de dependència i l'Ingrés Mínim Vital- i qüestions concretes com la descentralització real dels fons europeus i el manteniment del fons Covid que es va iniciar l'any passat

Tot plegat, s'ha de fer, ha insistit lligant aquesta negociació amb "avenços" en la negociació de l'autodeterminació i l'amnistia, que reclama un 80% de la població.

"Fem-nos forts per negociar de manera conjunta aquests elements que considerem fonamentals, en comptes de fer-ho per separat i debilitats perquè el govern espanyol no pugui treure un rèdit massa barat de l'independentisme", ha reclamant.

Aeroport

En relació amb l'aeroport, la portaveu de Junts ha insistit en l'aposta del Govern de la Generalitat i els partits que li fan costat per convertir El Prat en un hub internacional, però alhora preservant el medi ambient.

Artadi, que ha tornat a reclamar la gestió descentralitzada de l'aeroport, ha retret que la visita de Pedro Sánchez de dijous passat en comptes d'anunciar una "pluja de milions" ha servit per explicar que no hi hauria inversió al Prat. Ha atribuït la crisi al voltant d'aquest tema a una "polèmica interessada" i a "frivolitat" per part dels socialistesha retret la "imposició que volia fer AENA"; i ha apostat per "una posició molt més equilibrada on convisqui creixement econòmic i medi ambient".

"El Govern espanyol i ministres socialistes han intentat fer creure que s'ha tombat per manca acord dins del Govern, quan en realitat el que hem vist és una divisió total i absoluta al govern central, entre socialistes i Podemos", ha retret.

Botellots

Junts ha expressat la preocupació pels "episodis de vandalisme i botellots massius", en alguns casos acompanyats d'agressions sexuals i robatoris i ha reclamat al Govern que actuï. Artadi, que encapçala el grup municipal de Junts a l'Ajuntament de Barcelona, ha subratllat que el seu partit emplaça no només el Govern sinó també a la cituat, que té competències en Guàrdia Urbana, a que s'eviti aquestes escenes de descontrol. 

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, durant la roda de premsa  / Junts per Catalunya