Esquerra Republicana busca el xoc amb Junts per Catalunya i el seu candidat, Carles Puigdemont, per a les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig. Fins ara, la veu que ha carregat més contra els juntaires és la del seu candidat, Pere Aragonès, però avui ha sigut el president de la formació republicana, Oriol Junqueras, qui ha volgut llançar uns quants dards a la formació liderada pel president Puigdemont, que en diverses entrevistes ha enviat un missatge d'unitat als republicans. "La unitat es predica no abandonant governs, o aprovant els pressupostos més expansius de la història del nostre país, amb els quals posàvem més recursos que mai en àmbits com les residències", ha etzibat el líder d'ERC, en una entrevista a Aquí Catalunya de la Cadena Ser. Junqueras ha retret als juntaires que si algú vol "treballar per la unitat, que la posi en pràctica". 

🟡 Eleccions a Catalunya 2024: dates, calendari, vot per correu i possibles candidats 

👤 Candidats a les eleccions de Catalunya 2024: llista completa

📆 Calendari eleccions a Catalunya 2024: dates clau i inici de la campanya electoral

Així mateix, l'exvicepresident del Govern de la Generalitat ha assegurat que "és molt difícil donar credibilitat a algú que sistemàticament el que ha procurat és que no s'aprovessin els pressupostos". "Esperem que rectifiquin. Han rectificat en moltes coses. Els hem vist criticar la negociació després d’haver-la demanada i ara la intenten practicar", ha criticat Junqueras, qui ha recordat el lema de Tsunami Democràtic (Sit and Talk). "Recordo la gent de Junts dient que asseure’s i parlar és traïció. I que negociar per indults o l’amnistia és traïció. Celebro que la gent canviï de criteri", ha afirmat el president republicà. 

Insisteix en un debat amb el president Puigdemont

Junqueras ha continuat carregant contra Junts i el president Puigdemont. Ho ha fet en el marc de la petició del president Aragonès de dur a terme un debat a la Catalunya Nord amb Carles Puigdemont. "Espero que acceptin un debat. Tant de por tenen a Pere Aragonès?", ha dit Junqueras, que ha criticat els altres candidats perquè no els sent parlar dels "reptes demogràfics, la població, el naixement dels nostres fills i nets, l'energia renovable o el canvi climàtic". Junqueras ha retret que quan el 2021 van arribar a la presidència de la Generalitat, en deu anys "només" s'havien posat en marxa nou megawats d'energia renovable. "Amb tres anys n'hem passat a 3.000", ha assegurat Junqueras, tot i que ERC ha format part del Consell Executiu des del 2016. 

A més, davant la intenció de Puigdemont que aquestes eleccions siguin el desempat en el món independentista, Junqueras ha afirmat que "ni els empats ni els desempats no demostren que sigui millor o pitjor". "Nosaltres vam guanyar les anteriors eleccions. Vam suportar la repressió franquista i ara hem contribuït a millorar les exportacions", ha afirmat el líder republicà. 

Possibles pactes postelectorals

Sobre els possibles pactes, no ha tancat la porta a un acord amb el PSC, tot i que ha prioritzat una majoria absoluta dels republicans. Tot i això, ha posat de línia vermella la defensa d'un referèndum i la millora del finançament a Catalunya. "Governarem amb la gent d'aquest país. Amb tots aquells que comparteixin que el fet que hi hagi uns bons pressupostos és bo per al país, que comparteixin que votar és millor per al futur de la societat catalana", ha reivindicat el líder republicà.

Sobre el nou finançament, ha rebutjat la proposta de Salvador Illa de crear un consorci tributari i aplicar l'ordinalitat. "El PSC ens ha negat un finançament just durant dues dècades. Volem que la gent que està malalta i vagi a l’hospital tingui tots els recursos possibles", ha insistit Junqueras, qui ha posat d'exemple el cas del País Valencià. "El president Ximo Puig va demanar coses com aquesta moltes vegades en el seu propi partit. Al seu propi govern. Però la resposta que va rebre va ser la ignorància i el menysteniment", ha criticat Junqueras, qui considera que aquest és el motiu pel qual Puig va perdre les eleccions el maig passat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!