El vicepresident empresonat, Oriol Junqueras, ha assegurat en una entrevista en Eldiario.es que els independentistes no posen "cap condició per dialogar", una idea similar a l'expressada pel president Quim Torra en la segona ronda de la sessió d'investidura, encara que fa un matís: "Ni tan sols el nostre alliberament [la dels presos polítics]".

Junqueras exposa que per al diàleg tampoc no es pot demanar el trasllat a presons catalanes o el retorn dels exiliats. Ha de ser doncs, segons el vicepresident, un "diàleg sense condicions" fins i tot mentre hi continuïn havent presos polítics a la presó.

El vicepresident es considera en l'entrevista com un "boc expiatori de la intolerància i d'un Estat que actua venjativament". A més, Junqueras també té unes paraules per al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, al que li suggereix que "no pot ser jutge i part i pretendre alhora jutjar amb imparcialitat".

Junqueras no ha volgut donar detalls sobre l'ocorregut després de la declaració d'independència i tampoc sobre les hores a aquesta. El vicepresident ha considerat que amb el cas de l'1-O obert és millor no pronunciar-se. Això sí, ha reivindicat la feina realitzada per l'anterior Govern: "Vam fer un gran treball i hem defensat fins a les últimes conseqüències que els ciutadans tenien dret a votar i decidir el futur polític del país".