Com si d'una estrella musical es tractés, Oriol Junqueras ha dedicat fins a dos bisos a en la seva actuació al míting d'Esquerra Republicana, aquest dijous a Vilanova i la Geltrú. Ha estat el penúltim dia que pujava a l'escenari, el darrer abans de l'acte de tancament que celebraran els republicans demà a les Cotxeres de Sants de Barcelona. El president d'ERC ha estat el contrapunt del candidat dels republicans durant la campanya. Hi ha aportat la dosi de sentiment que li manca a Pere Aragonès, a qui els estrategues del partit han reservat el perfil institucional, de gestor. 

Si el seu retorn en un míting, ara fa dues setmanes va venir carregat d'emoció i un punt de ràbia, Junqueras ha seguit estirant el fil de la càrrega emotiva. Diumenge passat, a l'acte central celebrat a Girona, va doblar l'aposta. Ho va fer introduint en escena el que ha batejat com a "comitè de campanya B", que són els companys presos comuns de Lledoners amb qui ha travat amistat. Un d'ells, va explicar, li va recomanar que fes un cop de puny damunt del faristol reivindicant el seu empresonament per exigir la ciutadania que el seu sacrifici mereix ser recompensat anant a votar per ERC en les properes eleccions.

Des de diumenge, ho ha repetit cada dia. També avui. "No ens deixeu sols", ha implorat l'exvicepresident, "més enllà de disgust i tristor motivat per la pandèmia, sabeu que ningú està tant compromès amb la justícia social i amb la República com nosaltres". 

Aquest dijous Pere Aragonès no ha participat al míting, perquè està ultimant els detalls del debat definitiu de candidats que se organitza La Sexta aquest vespre. En nom seu, Junqueras ha demanat el vot de la gent "honesta i honrada". Si tots ells, ha dit, "votessin l’únic partit que no ha tingut cap cas de corrupció, ERC arrasaria i aquest país seria un país lliure i un país just". 

Al matí , Aragonès ha anat un pas més enllà del pacte anti-PSC subscrit ahir amb la resta de forces independentistes. El candidat republicà ha promès no acceptar els vots del PSC per a una investidura.

Prou retallades, prou austeritat

En un intent de desmarcar-se de Junts per Catalunya, a qui ERC segueix definint com els hereus de Convergència, els republicans aposten per un discurs marcadament d'esquerres. "Mai més serem esclaus de l'austeritat i les retallades", ha assenyalat la número dos de la llista, Laura Vilagrà

En els mateixos termes però amb una altra expressió ho ha dit també Roger Torrent, número tres dels republicans, que ha demanat el vot per ERC per garantir que pugui presidir un govern sobiranista, independentista i progressista "que acosti a la República però també a la sortida de la crisi per l'esquerra, sense retallades".