Des d'abril de 2016 que Oriol Junqueras no trepitjava un míting. Les restriccions pandèmiques han impedit que el seu retorn pogués ser un bany de masses. Poc més d'un centenar de persones l'han pogut acompanyar al Teatre Margarida Xirgu de Badalona aquest divendres al vespre, els que l'aforament fixat pel Procicat permet. No ha estat, segur, la reaparició somiada, però malgrat tot, dalt l'escenari ha tornat el Junqueras de les grans ocasions amb una dosi extra d'emotivitat. La seva presència en campanya és el revulsiu que el partit necessitava per aixecar l'ànim, després que JxCat els hagi atrapat a les enquestes

Romeva, Aragonès i Junqueras

Actuar davant d'una platea forçosament buida no ha impedit a Junqueras recuperar el seu ganxo. Fidel al seu estil, el vicepresident de l'1-O ha injectat moral guanyadora a la candidatura que, com a conseqüència de la seva inhabilitació, encapçala el seu pupil i mà dreta Pere Aragonès. "Si sóc el candidat és perquè l’Oriol està a la presó", ha reconegut l'actual vicepresident, que s'ha definit com "una baula més de la cadena". 

L'objectiu de la campanya d'ERC és presentar-se entre l'electorat no independentista com un projecte inclusiu i no com "una amenaça", que és com sovint es percep l'independentisme. A tots ells, Junqueras els ha explicat que ERC treballa "per millorar la vida de la gent" i "no dedica retrets a ningú". I mentre pronunciava la frase, un nus a la gola l'ha fet aturar-se. Passada l'emoció, ha recuperat l'energia. "Ningú ens ha d'ensenyar res", ha etzibat als seus adversaris, tot recordant que el seu partit no té "ni un sol cas de corrupció". El líder dels republicans ha afirmat que "ERC és el partit més perseguit i més reprimit" i que això "no és per casualitat". 

Conscient que encapçala el partit amb més frontera de vot a banda i banda, ha aprofitat la seva reaparició per advertir als indecisos que "si no van a votar i si no guanya ERC", "després els sabrà greu" durant els propers quatre anys de legislatura, perquè "si no guanya ERC, guanyaran els de sempre". Des de Suïssa, Marta Rovira ha defensat que no volen "imposar la República" sinó que aposten per "construir un projecte integrador" i ha posat com a exemple el 3-O. 

L'expectació pel retorn dels presos en campanya era tanta que fins i tot la cap de llista de la CUP i exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha volgut acostar-se a saludar Junqueras

La canya a Junts, per Rufián

Durant els dies previs a l'inici de la campanya, els socis de Govern van rubricar un pacte tàcit de no agressió. Si bé és cert que intenten evitar-se en la mesura del possible i focalitzar les crítiques cap al PSC, la temptació de deixar-se arrossegar pels retrets sobrevola cadascun dels actes que fan uns i altres i, en tots dos casos, s'acaba escapant algun punyal. 

L'encarregat de llançar-lo, avui, ha estat Gabriel Rufián."Ens enfrontem a gent que ha guanyat tant que pensa que el país és seu". El diputat d'ERC al Congrés ha recordat als de Puigedmont que "la màgia és pel tarot o pels bruixots" i que ara el que cal és "ser realistes". 

"Mentre ens barallem amb segons qui pel passat li reglaem el futur a d’altres", ha advertit, donant a entendre que les discussions permanents entre JxCat i ERC només beneficien el PSC. 

Junqueras, Aragonès i Romeva pujant a l'escenari / Sergi Alcàzar

Amb un ull posat al Suprem

Perquè el president d'ERC hagi pogut ser fora per la cursa electoral cap al 14-F ha calgut una carambola. Justament aquest dijous, la conselleria de Justícia -en mans d'ERC- concedia als líders independentistes el tercer grau. Gràcies a aquest règim de semillibertat, poden passar els caps de setmana fora del centre penitenciari i hi han de tornar a dormir entre dilluns i dijous. 

Cap d'ells no se'n refia que la situació duri gaire i donen per feta la impugnació de la Fiscalia, com ja va passar al desembre. El Suprem els va revocar el tercer grau, just a les portes de Nadal. Davant la probabilitat que es repeteixi la mateixa seqüència, els republicans aprofitaran al màxim els dies que Junqueras sigui fora.