La millor prova de la desconfiança que impregna les relacions entre els partits independentistes és que tots ells han acabat accedint a la proposta del Col·lectiu Catalans per la Independència -entitat amb 525 seguidors a Twitter i que fins ara no era coneguda- de signar un document per comprometre's a no pactar amb el PSC. És a dir, per fer el mateix que ja han dit en campanya electoral i que ni uns ni altres han fet en la història més recent. Tant Junts com ERC comparteixen governs amb els socialistes a nivell municipal. Ara, però, prometen que no passarà. I el candidat republicà, Pere Aragonès, afegeix verbalment un altre compromís, que si per ser president depèn del PSC, no aspirarà a la investidura

"No acceptaria els vots del PSC per ser president", ha sentenciat en una entrevista a El món a Rac1. A la pràctica, això vol dir que si l'única suma possible per aconseguir la majoria necessària per ser investit inclou la connivència dels diputats socialistes, optarà per no presentar-se a la investidura. Aragonès ha argumentat "aquests vots mai són gratis" i que acaben condicionant l'acció de Govern. 

Després que la líder de Junts, Laura Borràs hagi convidat ERC a estendre el veto als socialistes també al Congrés -on els republicans mantenen un espai obert de negociació amb el PSOE- Aragonès ha replicat que "una cosa és un acord de govern i l'altra un cordó sanitari". Des del seu punt de vista, aquest últim s'hauria de reservar només a l'extrema dreta. I en clara al·lusió a Junts i els comuns ha recordat que si ERC "hagués volgut pactar amb el PSC estaria governant a Barcelona"

Preguntat específicament sobre si es planteja revisar els acords d'ERC amb el PSC a nivell municipal, per exemple a l'ajuntament de Sant Cugat, on una aliança d'esquerres va fer fora els postconvergents del govern de la ciutat, Aragonès ha negat aquesta possibilitat. I ho ha raonat perquè allà el pacte va servir per fer fora un govern esquitxat pel 3%. 

Si Borràs queda davant seu, la investirà

Tots els pronòstics sobre les eleccions del 14-F apunten a un resultat molt ajustat entre PSC, ERC i Junts on, per exemple, el partit amb més vots podria no ser el que obtingués més escons. En aquest cas, ha afirmat Aragonès, "caldrà veure qui té més capacitat d'arribar a acords". 

El presidenciable d'ERC ha insistit que la seva aposta és per un govern de coalició que incorpori fins a cinc forces parlamentàries, a més dels republicans, Junts, els comuns, la CUP i -si entra- el PDeCAT. "Millor ben acompanyat que sol", ha ressaltat. Ara bé, ha advertit que si no hi hagués més alternativa, "ERC està preparada per governar en solitari". També ha garantit que si Laura Borràs queda per davant seu, votarà a favor de la seva investidura. "Sempre que hem hagut de desbloquejar i investir un president independentista ho hem fet i ho tornarem a fer", ha conclòs. 

També ha deixat clar que si és ERC qui acaba guanyant les eleccions, voldran retenir les conselleries de Salut, Afers Socials i Economia. En la darrera legislatura, Junts va cedir aquests departaments als republicans, que havien estat el soci minoritari al Govern.