L'agenda va avançant. Ahir van ser els indults als presos polítics, que ja han sortit aquest migdia en llibertat. I ara s'avança en el diàleg. Aquest mateix migdia s'ha conegut, finalment, la data de la reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès. La trobada tindrà lloc el pròxim dimarts 29 de juny a les cinc de la tarda al Palau de La Moncloa. De la mateixa manera, el president espanyol rebrà el 9 de juliol la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que acaba de ser investida.

Els problemes d'agenda han impedit que la reunió entre presidents tingués lloc abans de la concessió dels indults, com estava previst en l'organigrama inicial. Però l'ordre dels factors no altera el producte. Dimarts que ve hi haurà la rebuda d'Aragonès a La Moncloa, i previsiblement d'aquí sortirà un horitzó més clar per a la taula de diàleg, que no es reuneix des del febrer de l'any passat, abans de la crisi sanitària. Les posicions, però, continuen molt contraposades: la delegació catalana defensa el referèndum i l'amnistia, mentre l'espanyola proposa aprofundir en l'autogovern.

Quan es reunirà la taula de diàleg, encara està per veure si és aquest mes de juliol o ja s'espera al setembre, a la tornada de vacances. No obstant això, fonts del govern espanyol assenyalen que el més important és que hi hagi "coordinació" entre ERC i Junts en aquesta taula bilateral, especialment pel que té a veure amb "l'actitud" que hi van, per evitar que sigui un "diàleg de sords".

L'endemà de la concessió dels indults, aquestes mateixes fonts remarquen que el "principal obstacle" argumentat pels independentistes, que era l'existència de presos polítics, ha desaparegut. Per això confien que el president Aragonès es bolqui en la taula de diàleg, perquè s'hi juga molt. Des de La Moncloa estan convençuts, en qualsevol cas, que l'independentisme no tornarà a la via unilateral.

Nova etapa?

Des del Govern de la Generalitat admeten que a partir d'ara s'entra en un canvi de rasant pel que fa a les relacions amb l'Estat. Ho verbalitzava ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una declaració institucional després de la concessió dels nou indults. "És el moment de tornar a fer política, afrontem-ho amb la màxima exigència i amb el compromís de trobar una sortida acordada que respecti la voluntat popular del poble de Catalunya", ha subratllava el dirigent republicà, acompanyat de tots els seus consellers al Palau.