La futura llei audiovisual estatal continua a les beceroles. El govern espanyol i ERC continuen mantenint converses i intercanviant documents amb l’objectiu de blindar les llengües cooficials, també a les plataformes internacionals com Netflix o HBO. Segons expliquen els republicans, s’està produint algun “avenç”. Però també lamenten que estan negociant “molt sols”. Així ho ha verbalitzat el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, que ha lamentat l’absència tant del PSC com de Junts per Catalunya. Als seus socis de Govern els ha instat a implicar-se en la negociació i posar damunt la taula la continuïtat del govern de la Diputació de Barcelona, conformat per PSC i Junts.

En roda de premsa des del Congrés aquest dimarts, el portaveu republicà no ha volgut entrar en detalls de les converses amb La Moncloa. En aquest sentit, s’ha limitat a dir que “es continua negociant, en alguna ocasió fins i tot avançant”. Dit això, Gabriel Rufián ha volgut respondre a les “desenes d’articles i desenes d’opinions” que s’han emès sobre aquest projecte de llei, “molts d’ells contra ERC”. Ha constatat com “és molt més criticable quan algú s’implica que quan no ho fa”.

 

ERC està negociant algunes coses molt sola”, ha lamentat el cap de files d’ERC a Madrid, que ha recordat que “el tema de la llengua és enormement transversal”. En primer lloc, ha mirat cap al PSC, que ha recordat que “fa quaranta anys va tenir un paper importantíssim”. En canvi, avui “el PSC està desaparegut, sent molt generosos”.

Però Rufián ha mirat sobretot cap a Junts per Catalunya, “un altre partit independentista que té una força negociadora molt important”. En aquesta línia, el dirigent republicà ha lamentat que no es parli d’aquest paper. “Què passaria si Junts posés damunt la taula la Diputació de Barcelona? Que si el govern espanyol no protegeix el català es trenqui l’acord? Què passaria?”, ha preguntat, instant-los a implicar-se. “Segurament seria una palanca perquè el PSOE entengués moltes coses. Són preguntes que cal fer-se”, ha conclòs al respecte.

Pel que fa a les esmenes parcials registrades al Senat en la tramitació dels pressupostos, Rufián s'ha limitat a dir que continuen negociant amb el govern espanyol. No obstant això, els republicans són més partidaris de negociar-ho fora de l'àmbit parlamentari si acaba havent-hi entesa sobre la llei audiovisual.

Negociació encarrilada

Malgrat l’hermetisme, fonts republicanes admeten, a falta de concreció, que la negociació de la llei audiovisual està “bastant tancada”. El més probable és que l’obstacle de les quotes per a les grans plataformes internacionals es compensi a través dels incentius i de la subvenció de la producció en català, euskera i gallec, a més de l’obligació de posar a disposició de l’usuari tot aquell contingut ja doblat o subtitulat en llengües cooficials.