El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha manifestat avui, en arribar a la cerimònia dels Premis Forqué, el seu convenciment que "hi haurà acord" en la negociació del Govern amb ERC sobre la Llei Audiovisual de què depèn l'aprovació dels pressupostos 2022. "Hi haurà acord perquè ho necessita el cinema, a Espanya tenim una llengua potent que és el castellà i unes llengües cooficials protegides per la Constitució i hem de trobar el marc en què aquest mandat es faci realitat", ha afirmat Iceta.

El ministre ha subratllat que aquest mandat constitucional es pot aconseguir de diferents maneres, "amb quotes de producció, quotes de distribució i també mitjançant suport directe de recursos a la producció". I ha afegit que "cal buscar aquest equilibri i el trobarem a la llei", ha reblat al seu pas per la catifa vermella del Palau Municipal d'IFEMA Madrid. Pel que fa a l'acte de lliurament dels Premis Forqué, Iceta ha expressat la seva "excitació" amb la celebració dels primers premis de cinema de la temporada i ha aprofitat l'ocasió per recordar que "la cultura és segura" i demanar a la gent "que torni a les sales", perquè "una sala és el cinema de veritat". 

 

Front d'Òmnium pel català a Madrid

Òmnium Cultural, en concordança amb entitats culturals del País Valencià, les Illes, País Basc i Galícia han convocat els partits polítics amb representació al Congrés a una trobada a Madrid dimecres vinent amb l'objectiu de pressionar perquè la llei de l’audiovisual protegeixi les llengües catalana, basca i gallega.

Juntament amb l’entitat que presideix Jordi Cuixart, convoquen la trobada Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear, Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, Kontseilua i Mesa Pola Normalización. Han confirmat l’assistència a la trobada representants d’EH Bildu, BNG, Compromís, CUP, En Comú Podem, ERC, Junts, PDeCAT, PNB i Més per Mallorca. Segons ha informat Òmnium, “les entitats faran arribar a les formacions polítiques les seves reivindicacions i els acords mínims que cal incloure a la nova llei audiovisual”.

Iceta i el 25% de castellà a les aules

Dijous passat, el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, es va posicionar en defensa de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ha imposat el 25% de les hores lectives en castellà en una sola classe de l'escola Turó del Drac a Canet de Mar (Maresme). Per al socialista, és meridià el fet que  "les sentències judicials s'han de complir". En aquest sentit, Iceta va ressaltar que "el Govern d'Espanya estarà al costat de la gent en defensa de la llibertat, de la lliure opinió i de la lliure expressió". La principal prioritat en aquests moments, tal com va explicar Iceta, és la "protecció a la família" que va impugnar el projecte lingüístic de l'escola.

 

 

Imatge principal: El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, en roda de premsa/ ACN