El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, no s'ha sortit del guió. Tot i els empresonaments del vicepresident Oriol Junqueras i de set dels consellers, Juncker ha rebutjat que Espanya violi l'Estat de Dret i ha volgut expressar la seva confiança amb la justícia, tant l'espanyola com la belga, després que aquesta última deixés en llibertat amb condicions el president Carles Puigdemont i els quatre consellers que estan amb ell a Bèlgica. 

A més, Juncker ha anat més enllà i no només ha mostrat la seva confiança en el sistema judicial espanyol sinó que ha assegurat que són "els que no respecten l'ordre constitucional els que estan violant la llei". El president de l'executiu comunitari ha fet aquestes declaracions a la premsa després de participar en a presentació d'un informe de la CE.

"No veig que l'Estat de Dret estigui sent violat per les autoritats espanyoles. Crec més aviat que els que no respecten l'ordre constitucional espanyol estan en violació de la llei", ha defensat Juncker, que també ha rebutjat que els sistemes judicials espanyol i belga no siguin independents. 

Pel que fa a la situació judicial de Puigdemont, ara en llibertat a l'espera que un jutge belga decideixi sobre la seva extradicióJuncker ha evitat fer cap comentari al respecte, defensant que "els assumptes belgues no són la meva responsabilitat". 

Això sí, Juncker ha admès que el "silenci" de les autoritats comunitaris respecte el conflicte català no ha "respost a les expectatives", però ha recordat que la Unió Europea "es fonamenta en l'Estat de Dret, que cal respectar". "Europa ha expressat les seves conviccions, que es basen en els tractats. El que passa a Catalunya, regió espanyola que té tota la meva simpatia, no concerneix a Europa perquè les solucions emanen de l'ordre constitucional i jurídic interns d'Espanya", ha assenyalat.