Responsabilitats espolsades. La Comissió Permanent de Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha comunicat aquest dijous que no ha rebut “cap denúncia, queixa ni sol·licitud” vers el president l'Audiència Nacional, José Ramón Navarro, a qui s’acusa d’haver beneficiat el Partit Popular (PP) i, en particular, a l'exsecretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, filtrant-li informació del cas Kitchen. En el comunicat, el Poder Judicial no cita el nom del magistrat ni de l'excàrrec d’Interior, i exposa: “Amb relació a les informacions sobre la peça separada 96/2017 del jutjat central 6 de l’Audiència Nacional, no s’ha presentat cap denúncia, i com únicament hi ha informacions periodístiques, és una qüestió jurisdiccional, reservada a les parts, de la qual aquest òrgan constitucional no té cap atribució”. És a dir, el CGPJ convida als afectats a presentar una denúncia als jutjats, i ni es planteja obrir una investigació, i menys disciplinària. El CGPJ és presidit pel magistrat Rafael Mozo, que l'octubre passat va substituir Carlos Lesmes, que va dimitir perquè els partits desbloquegessin la renovació d'aquest òrgan de govern dels jutges, que encara continua amb el mandat caducat, pel bloqueig del PP.

Precisament, la defensa de Sergio Ríos, qui fou xofer de l'extresorer del PP, José Luis Bárcenas, ha presentat una querella davant la sala segona del Tribunal Suprem contra el magistrat Navarro, a qui acusa de "delicte continuat de revelació d'actuacions secretes" i també d'un delicte de "suborn passiu propi" pels missatges de WhatsApp intercanviats amb Martínez durant gairebé un any, segons ha avançat la Cadena Ser. Segons Ríos, el president de l'Audiència Nacional "estava al corrent de tots els moviments del Partit Popular, arribant fins i tot a comprometre's a facilitar-li informació sobre les llistes de candidats", i que Navarro li agraïa el favor amb "sopars i altres regals", com ara una ampolla de vi Vega Sicília.

 

La Fiscalia, tampoc

El querellant assegura que dels missatges es desprèn el clar sentiment de favoritisme del Navarro envers Martínez. Els xats van ser publicats en el moment en el qual l'Audiència Nacional acabava d'incorporar a la plataforma digital tot el material derivat de les investigacions sobre l'espionatge parapolicial que s'hauria orquestrat des del Ministeri d'Interior entre 2013 i 2015 contra l'extresorer del PP Luis Bárcenas i el seu entorn amb l'objectiu de robar-los tot el material comprometedor que poguessin tenir del partit o els seus dirigents.

Per contra, des de la Fiscalia han informat Europa Press que els fets ja es van investigar en el seu moment i que ja es va concloure que el magistrat Navarro es va limitar a mantenir "un contacte cordial amb Martínez" i no va facilitar-li res sobre les investigacions judicials.

No obstant això, els comuns i Izquierda Unida (IU) també ha anunciat una querella contra el magistrat José Ramón Navarro per presumpte delicte de revelació de secrets.“La camaraderia del PP, els seus corruptes i la cúpula del Poder Judicial és un escàndol”, ha denunciat el president del grup dels comuns, Jaume Asens.

 

A la foto principal, el president del CGPJ, Rafael Mozo, i altres membres de l'órgan de govern dels jutges. / Foto: ACN