La política espanyola s’ha enfangat aquesta setmana amb acusacions de corrupció llançades entre la bancada de la dreta i la de l’esquerra. A les portes d’un cicle electoral, el Partit Popular (PP) ha castigat el PSOE pel cas Mediador registrant una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats per intentar posar Pedro Sánchez en el punt de mira i incriminar al grup parlamentari socialista en el suposat cas de corrupció que implica l’exdiputat socialista Juan Bernardo Fuentes Curbelo, anomenat ‘Tito Berni’. A l’altre costat del ring, els socialistes i Unides Podem han contraatacat amb l’operació Kitchen, que investiga l’ús de fons reservats per part del ministeri de l’Interior durant l’era Rajoy per arrabassar informació comprometedora a Luis Bárcenas. Primer amb la publicació, entre 2015 i 2019, al diari El País de nous missatges de Whatsapp entre caps d’Interior i comandaments policials per investigar Podemos i personatges importants per a l’independentisme català. En segon lloc, arran dels missatges de text revelats aquesta setmana per la Cadena SER que s’enviaven el president de l’Audiència Nacional (AN), José Ramón Navarro, i l’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez quan l’operació Kitchen estava en plena investigació judicial.

Amb aquest context, han caigut les primeres querelles contra el president de l’Audiència, que en aquells Whatsapps que estan recollits al sumari de la instrucció donava consells al que era el número 2 d’Interior. En l’àmbit pròpiament polític, els comuns i Izquierda Unida (IU) han mogut fitxa abans que ningú i ha anunciat una querella contra José Ramón Navarro per presumpte delicte de revelació de secrets. Tal com ha explicat el president del grup confederal, Jaume Asens, “la camaraderia del PP, els seus corruptes i la cúpula del Poder Judicial és un escàndol”. “Sabíem que el PP controlava el Tribunal Suprem per la porta del darrere, que segresta el Consell General del Poder Judicial i ara sabem que el president de l’Audiència Nacional estava ajudant un investigat per corrupció del PP, que ni més ni menys era l’exnúmero dos d’Interior”, ha explicat Asens, que també ha reclamat la dimissió de Navarro i que el CGPJ li obri un expedient disciplinari davant d’aquest comportament, que ha titllat de “gravíssim”. La denúncia, ha detallat, es registrarà en els propers dies a l'espera que Podemos s'hi sumi.

La “camaraderia” entre Navarro i Martínez tampoc han passat per alt entre els implicats en el procés judicial del cas Kitchen. Segons ha assegurat la Cadena SER, l’advocat de Sergio Ríos, que era el xofer de Luis Bárcenas, també es querellarà contra el president de l’Audiència per delictes de revelació de secrets i obstrucció a la justícia. Ho farà davant del Tribunal Suprem – Navarro és aforat - encara que també es dirigirà contra els fiscals del cas per omissió del deure de perseguir un delicte. El lletrat considera que Navarro ha “revelat dades” que estaven “sota secret de sumari”, provocant un “dany gravíssim a la causa i a tercers” i “prestant ajuda” a Francisco Martínez, a qui considera un “amic o protegit”. En els missatges publicats, el que era el número 2 de l’etapa Jorge Fernández Díaz a Interior demanava informació sobre la investigació secreta, el temptejava sobre la postura de la Fiscalia i el jutge del cas, i li preguntava sobre el seu futur judicial. Lluny de tallar l’aixeta, el president de l’AN accedia a donar resposta a les peticions.