Tretze independentistes seran jutjats el 5 i 6 de febrer a l'Audiència de Barcelona per haver-se assegut i encadenat el 23 de febrer del 2018 a les escales del Palau de Justícia de Barcelona. S'enfronten a penes d'entre un any i dos anys i mig de presó pels delictes de desordres públics, desobediència i resistència greu i consideren que s'està "criminalitzant" el dret a la protesta.

Han acusat la fiscalia de buscar la "repressió" del moviment independentista i fer unes peticions de pena amb motivacions "polítiques". Bona part dels encausats i del grup de suport han fet una roda de premsa davant del mateix TSJC, i en finalitzar uns mossos d'esquadra han volgut identificar l'advocat i els activistes per no haver comunicat l'acte.

Entre els 250 concentrats que hi havia aquell 23 de febrer es van fer diverses detencions i n'han resultat encausats un menor i tretze persones més. Onze dels majors d'edat estan acusats de desordres públics, i la fiscalia, única acusació, els demana dos anys i mig de presó. Els altres dos adults s'enfronten a un any de presó per desobediència i resistència greu a l'autoritat. El 27 de setembre següent es van tornar a concentrar desenes de persones en suport als primers encausats, i deu persones han estat multades segons l'anomenada 'llei mordassa' amb sancions de fins a 600 euros.

foto 3579382

Eduardo Cáliz durant la roda de premsa / ACN

L'advocat defensor, Eduardo Cáliz, ha afirmat que el judici persegueix la mobilització ciutadana. Cáliz ha recordat que el Tribunal Europeu dels Drets Humans diu que els talls de carrers i altres tipus de mobilitzacions molestes s'emmarquen en la llibertat de protesta. El col·lectiu de suport a aquests encausats farà d'ara fins al febrer una campanya a les localitats originàries dels activistes i vídeos amb personalitats diverses, a més d'una manifestació.