Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han protagonitzat una sèrie de mobilitzacions aquest divendres a partir de les set del matí. Diversos centenars de membres dels CDR s’han encadenat davant del Palau de Justícia de Barcelona, seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), d'altres s'han concentrat a plaça Catalunya. Els Mossos d'Esquadra han desallotjat l'entrada de l'edifici judicial i han detingut catorze concentrats. Un dels concentrats ha resultat ferit.

Els Mossos, amb un ampli desplegament policial dels antiavalots de la BRIMO, han començat l'operatiu de desallotjament davant del TSJC pocs minuts després de les vuit del matí. Les desenes de manifestants han persistit en el seu intent de bloquejar l'entrada del TSJC, amb proclames per la llibertat dels presos i per la República, però finalment estan sent desallotjats per la força policial.

Davant el dispositiu dels Mossos, i tot i mostrar una resistència pacífica, els manifestants han cridat als Mossos consignes com "No us mereixeu la senyera que porteu" o "Ni oblit ni perdó", en referència a la jornada del referèndum de l'1 d'octubre. Abans de les nou del matí quedaven només una desena de persones a l'entrada de l'edifici.

tsjc encadenats sergi alcazar (4)

Posteriorment, a mida que es desenvolupava el desallotjament, els concentrats s'han situat al mig del passeig de Lluís Companys, fet que ha provocat un tall en el trànsit rodat. Els Mossos han tornat a intervenir i han expulsat els concentrats de la via. Les escenes de tensió amb prou feines han estat comptades ja que la majoria dels presents han estat desallotjats sense mostrar resistència.

Els organitzadors del CDR han llegit un manifest en què posaven de relleu la persecució a la qual estan sosmesos els polítics independentistes, tant de primera línia com alcaldes i regidors, que ara es troben enmig de causes judicials.

tsjc encadenats sergi alcazar (3)

Convocatòria "sorpresa"

Aquest divendres, els membres del CDR s'han mobilitzat coincidint amb els 37 anys de l'intent de cop d'Estat del 23 de febrer de 1981 i la declaració de l'excap els Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, que ha estat citat a l'Audiència Nacional pel cas 1-O. A primera hora del matí, fins al TSJC, on es podien veure dues pancartes —"#23F Aturem el cop d’estat" i "És l’hora del poble"—, i a plaça Catalunya s'han traslladat persones de diverses poblacions catalanes. Altres persones pretenen concentrar-se a la plaça Sant Jaume, on han anunciat una "acció sorpresa". 

 
La concentració oficial s'havia convocat a la plaça de Sant Jaume, però els manifestants s'han traslladat davant del Palau de la Justícia. Allà, amb una postura pacífica, els concentrats han cridat consignes ja reconeixibles com: "els carrers seran sempre nostres" i "fora, fora, fora, la justícia espanyola". Tota una crítica a la jutge Carmen Lamela de l'Audiència Nacional, que avui rep el major dels Mossos al tribunal, Josep Lluís Trapero, de cara la seva declaració per un suposat delicte de sedició.