Aquesta és la setmana dels Mossos d'Esquadra al judici al major, Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, l'ex-secretari d'Interior César Puig i l'ex-director general Pere Soler.

Després que avui les defenses interroguin Juan Manuel Quintela, el tinent coronel que va dirigir l'operatiu de l'1-O a Barcelona i que va respondre dimecres a les preguntes de la Fiscalia, compareixeran tres intendents dels Mossos d'Esquadra que van supervisar part de l'operatiu del referèndum de l'1 d'octubre i que podrien contrarestar la declaració de Quintela.

Però a banda d'ells, a partir de dimarts i fins dijous passaran per l'Audiència Nacional els comissaris dels Mossos d'Esquadra de la prefectura, a més, d'Albert Batlle, que va ser el director general que va proposar que Trapero fos el major. Batlle no és sospitós de voler aconseguir la independència i de fer-ho a través dels Mossos d'Esquadra ja que va dimitir, justament per no estar d'acord amb l'executiu de Carles Puigdemont, el juliol del 2017, juntament amb Jordi Jané que en aquell moment era el conseller d'Interior. Batlle, que actualment és el tinent d'alcalde de seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, està previst que obri les declaracions de dimarts.

El mateix dimarts també han de declarar el comissari superior de coordinació central, Joan Carles Molinero. Juntament amb Ferran López, va ser qui va agafar les regnes del disseny del dispositiu de l'1-O, qui va assistir a les reunions amb els membres del Govern per dissuadir-los i qui va preparar el pla de detenció encarregat per Trapero. De fet, ell i Ferran López havien de detenir el president Carles Puigdemont.

Després d'ell ha de declarar el comissari general d'informació Manel Castellví. Castellví va ser el comissari que durant el judici en el Tribunal Suprem va dir que havia sortit "frustrat" de la reunió amb Puigdemont i que va advertir dels riscos de fer el referèndum. En el judici contra els membres del Govern, Castellví va declarar en dos torns, primer a la fiscalia i després les defenses. En la segona tanda va esmenar algunes de les coses que havia dit a preguntes de la fiscalia i que argumentaven violència organitzada durant l'1-O. En la segona part de la seva declaració ho va intentar esmenar dient que "les previsions de risc van fallar". 

També declaren aquesta setmana el cap de torn de la sala central de comandaments de la prefectura, José Luís Guerrero i el cap de la comissaria general d'investigació criminal, Rafael Comes.

Al marge de diversos mossos d'esquadra que estan citats tant dimecres com dijous, està prevista la compareixença del coronel de la Guàrdia Civil Mariano Martínez Luna. És el número 2 del cos armat a Catalunya. També està citada la cap de protocol de la Vicepresidència de la Generalitat durant el 20-S, Anna Teixidó.