Tota la tesi sobre la manipulació de les actes de l'1-O per part dels Mossos d'Esquadra ha caigut avui durant el testimoni del sergent de la policia catalana amb TIP 11594. Entre les acusacions de la Fiscalia en el cas contra el major Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, l'ex-director general de la policia Pere Soler i l'ex-secretari general d'Interior César Puig, hi ha la que afirma que els Mossos van manipular actes del tancament dels col·legis del referèndum de l'1 d'octubre. 

Un dels mossos encarregats de la supervisió de les actes ha explicat amb pèls i senyals que el que es va fer va ser transcriure les actes que s'havien fet a mà i revisar-les fins a dues vegades. Un equip de 50 agents es va encarregar d'aquesta feina. Les últimes dades que s'extreuen sobre tancaments de punts de votació i material requisat és a la baixa respecte als primers balanços. Un fet que, a priori, aniria en detriment dels Mossos i els seus comandaments. No es van mai engreixar les xifres, al contrari. I avui ha quedat clar que l'ordre de revisar totes les actes perquè fossin tan rigoroses com fos possible va venir del mateix major del cos, Josep Lluís Trapero.

El sergent dels Mossos, el primer del cos que avui ha declarat en el judici, no ha tingut cap problema a donar detalls davant les preguntes d'Olga Tubau que ha anat traçant el camí fins a arribar a la declaració que desmunta una de les tesis de les acusacions. 

 

 

A primera hora ha acabat de declarar el guàrdia civil amb TIP C17150G que avui ha enfocat el seu testimoni a deixar clar que un dels comandaments de Lleida va dir explícitament en un xat de Whatsapp que "el major ha donat ordres de no intervenir sense ordre seva". Ha insistit que "no s'actuava sense ordre expressa del major Trapero en cap cas". Però Olga Tubau li ha preguntat si consta aquesta ordre del major per escrit. Si queda reflectida en algun correu o alguna comunicació. I el testimoni ha dit que no, que només ho saben per boca del comandament, la qual cosa posa en dubte, per tant, que Trapero realment donés aquest tipus d'ordres.

 

 

El testimoni ha relatat el cas de Lleida que l'Audiència Provincial va arxivar perquè no va trobar cap prova concloent. I és que justament el jutge exculpa els Mossos d'Esquadra d'aquesta causa precisament perquè no els relacionen amb el disseny del dispositiu de l'1-O i perquè el dia del referèndum tampoc actuen al marge de CECOR central.

El judici continuarà dilluns al matí. Es manté el guió tot i que hi ha sis testimonis que havien de declarar aquesta setmana i que han quedat pendents. Dilluns, per tant, declararà la secretària judicial del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona que va dirigir l'escorcoll al Departament d'Economia el 20-S i que va haver de sortir per una porta del terrat fins a poder arribar al teatre Coliseum. No vindrà a Madrid, declararà per videoconferència i, igual que va passar en el judici al Tribunal Suprem, no li veurem la cara.