El 25 i 26 de setembre es farà el judici al president de la Generalitat, Quim Torra, per no haver tret els llaços grocs de la Generalitat tal com l'hi va requerir la Junta Electoral Central. Es farà hi vagi o no hi vagi. La pena que es demana pel delicte pel qual se l'ha processat no implica presó i, per això, s'acabarà fent en la data prevista encara que Torra decideixi no assistir-hi perquè ha de ser al debat de política general previst el mateix dia al Parlament de Catalunya. Així ho preveu l'article 786 de la llei d'enjudiciament criminal (LECrim).

El judici està previst per fer-se en dos dies i en sessió de matí, a la Sala Civil i Penal del Palau de Justícia. Començarà el dia 25 de setembre a les 9.30 hores amb les qüestions prèvies, de la defensa i les acusacions de la fiscalia i l'acusació popular exercida per Vox, i la declaració de l'acusat. Si finalment Quim Torra no s'hi presenta, el judici seguirà amb les declaracions dels testimonis i la declaració que prevaldrà és la que va fer durant la instrucció davant el magistrat Carlos Ramos, el mateix que ara haurà de decidir si es recusa els altres dos jutges, Jesús María Barrientos, president del TSJC, i la magistrada Mercedes Armas. El president, acusat d'un delicte de desobediència, admet en la seva declaració el delicte del qual se l'acusa: "Sí, vaig desobeir perquè em dec a un mandat superior de la ciutadania de defensa dels drets humans". 

El judici acabarà el dia 26 després de presentar les proves i els informes finals. Tampoc hi haurà torn de l'última paraula si el president no es presenta al judici. Qui sí que no hi pot faltar és el seu advocat, Gonzalo Boye, que l'haurà de representar Torra. 

La fiscalia demana que s'inhabiliti el president durant 20 mesos i una multa de 30.000 euros. 

El judici està pendent ara de la recusació dels magistrats. El jutge Carlos Ramos, que ha instruït tota la causa, ha de decidir si Barrientos i Armas poden jutjar el president. Un cop resolt aquest tràmit, que s'ha admès tot just avui, el judici estarà a punt per començar. 

A hores d'ara no es pot assegurar ni que Torra hi vagi ni que no hi vagi. El Parlament no ha canviat la data del debat i no la canviarà. Per tant, el 25 de setembre tota l'atenció estarà posada en dos punts: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el Parlament de Catalunya. I la cara més mediàtica que sembla que pujarà les escales del TSJC és la de l'advocat de Torra, Gonzalo Boye.