El president, Quim Torra, es va plantar davant el jutge el 15 de maig acusat de desobediència per no treure la pancarta de la Generalitat dels presos i preses polítiques que, a més, tenia llaços grocs. El president de la Generalitat no només no va treure la pancarta, sinó que en va posar una a sobre amb llaços blancs denunciant la vulneració de la llibertat d'expressió quan va rebre el requeriment de la Junta Electoral, ja que els fets van passar en mig del procés electoral de les eleccions al Congrés dels Diputats del 28-A. 

ElNacional.cat ha tingut accés al vídeo de la declaració íntegra del president de la Generalitat. Quim Torra, responent a les preguntes del fiscal, admet el delicte del qual se l'acusa: "Sí, vaig desobeir perquè em dec a un mandat superior de la ciutadania de defensa dels drets humans". Tota la declaració és en català. Tant les converses que manté el president amb el jutge com l'interrogatori del fiscal.

Torra, al centre de la imatge, respon a les preguntes del fiscal Francisco Bañeres, a la dreta en primer terme. Al costat de Bañeres hi ha l'advocat de Vox, Juan Cremades, que representa l'acusació popular. A l'altra banda, hi ha l'advocat de Torra, Gonzalo Boye, acompanyat d'una lletrada del seu equip i del també advocat Jaume-Alonso Cuevillas. El jutge, Carlos Ramos, està situat just a sota la càmera, i dirigeix bona part de l'interrogatori després que Torra hagi respost al fiscal i s'hagi negat a contestar a Vox.

El president explica: "Vaig considerar que aquesta era una ordre manifestament il·legal per un òrgan que no era competent, que no era una autoritat superior a mi". També que esperava una reacció de la fiscalia: "Esperava del ministeri fiscal que sortís d'ell mateix la conclusió que estàvem davant d'un acte nul emès per un tribunal manifestament incompetent".