La sessió de tarda d'aquest divendres ha tornat a tenir nom propi. Entre Pep Guardiola i Xabi Strubell la fiscalia ha anat desgranant els interrogatoris a més guàrdies civils. 

El policia C73251J, que va escorcollar la seu de l'ANC, ha explicat que es van intervenir 22 correus electrònics. "Tots apareixen com a oberts. Com si s'haguessin llegit".

L'agent ha explicat què és una aturada de país: "És com una vaga general amb el suport dels CDR, els bombers...".

"Per impedir que les forces de seguretat actuessin es podien posar vehicles", ha explicat sobre el correu de Xabi Strubell que avui ha tornat a aparèixer al judici. 

"Qui era Xabi Strubell?", ha preguntat el fiscal Javier Zaragoza. I el policia ha respost clar i curt: "No ho sé" i ha concretat que el correu havia entrat a la bústia, però no havia obtingut resposta. 

"Hi ha diversos correus sobre el registre de catalans a l'exterior", ha dit també l'agent, que ha concretat que en un dels correus s'especificava que s'utilitzaria per al referèndum de l'1 d'octubre. 

A preguntes de Jordi Pina, el testimoni ha admès que dels 3.800 correus intervinguts, cap és enviat per Sànchez. Són mails que ha rebut el president de l'ACN. També ha respost que no sabia qui enviava els mails ni si eren ciutadans anònims. 

El policia no ha pogut acreditar si realment els correus es van llegir. "Jo analitzo una còpia de treball. Tots els correus apareixen com a oberts", sense més detalls.

També ha negat que hi hagués cap correu on Jordi Sànchez incités la població a un alçament per impedir les actuacions judicials. "Hi ha algun correu en què s'inciti a la ciutadana a alçar-se tumultuàriament?", ha preguntat Pina i ràpidament l'ha tallat Manuel Marchena. "Hi havia algun altre document enviat o rebut per Sànchez en què es parlés d'accions violentes contra cossos i forces de seguretat de l'Estat?", ha repreguntat Pina. 

Pina ha insistit a preguntar si hi havia cap correu entre Sànchez i els consellers. Però el policia ha dit que no ho recorda.

El 20-S es va cridar a una concentració davant del TSJC fins a l'alliberament dels detinguts

L'agent F30562U, que també va revisar correus de Jordi Sànchez, ha relatat reunions amb Carles Puigdemont el 2016. "Se'm van entregar uns 3.000 correus, tots oberts", ha dit. I entre aquests: "Crec que hi ha fins a quatre convocatòries de reunions".

Igual que el testimoni anterior, no pot provar que Sànchez enviés cap correu, només que en va rebre: "Hi ha un correu rebut per Sànchez on es recomana fer grups per defensar les urnes". I de totes les convocatòries que es van rebre per fer reunions, tampoc s'ha pogut concretar si finalment es van produir o no: "L'únic que puc recordar és que Puigdemont li va enviar un correu a Sànchez, no sé si la reunió es va produir".

El testimoni ha admès davant les preguntes de les defenses que totes les instruccions que va rebre van ser "policials, no judicials".

Pina ha perdut el to i una mica els nervis amb aquest testimoni quan li ha preguntat si hi ha cap correu on Jordi Sànchez va incitar a la violència. I finalment, i amb la intervenció de Marchena, el policia ha dit que "no".

Els correus de Cuixart

"Ens va ser impossible portar Mercè Martínez a la Conselleria d'Economia el 20-S". Així ha començat la sessió de la tarda en un interrogatori breu de la fiscalia a l'agent de la Guàrdia Civil B40743H. "No es va anar al CTTI perquè la senyora Mercè Martínez no tenia despatx. Es va donar l'ordre, però posteriorment se'ns diu que no".

És l'agent que també va revisar els correus de Jordi Cuixart. A preguntes de Jordi Pina, ha explicat que li va comunicar una brigada que "no es podia accedir a la zona perquè hi havia molta gent concertada i no es podia entrar amb els vehicles". L'advocat li ha fet precisar si Jordi Sànchez impedia l'entrada i ha estat clara: "No". 

L'agent ha posicionat Jordi Cuixart com a convocant de la concentració: "Jordi Cuixart va animar que la gent es concentrés davant d'Economia". 

Es demanava que la concentració fos pacífica i constant

"Volien internacionalitzar el conflicte", així ha justificat la inclusió del correu on surt Pep Guardiola en la investigació.

El Pacte pel Referèndum

També ha declarat l'agent F30562U, que va analitzar la web del Pacte pel Referèndum, i ha explicat que van trobar els cartells de l'anunci de les vies del tren i que "portaven els logos de la Generalitat" i que "eren visibles, no estaven ocults".

"Oleguer Serra era el titular ―del domini de la web― que crec que era el director d'Òmnium Cultural", ha dit el policia.

"El domini de la Crida per la Democràcia es va crear el juliol del 2017", ha afegit.