"Els Mossos d'Esquadra han de complir la llei i fer-la complir sempre". Així de contundent ha respost Jordi Jané, exconseller d'Interior, que avui ha declarat com a testimoni al Tribunal Suprem. "La dependència funcional es tenia clara. Mai ningú la va discutir", ha insistit quan la fiscalia li ha preguntat.

Jané va plegar el juliol del 2017, juntament amb altres consellers, mesos abans del referèndum. El va rellevar en el càrrec Quim Forn, ara a la presó i processat per rebel·lió i malversació. Però Jané ha defensat tant el cos de Mossos com tot el Govern de la Generalitat que va tirar endavant el referèndum: "Els Mossos d'Esquadra no poden complir una ordre contraria a la Constitució o les lleis. Mai es va planejar cap tipus d'escenari en que els Mossos s'apartessin de la legalitat vigent. Jo no ho hagués permès i el govern del qual formava part, tampoc".

L'exconseller d'Interior ha remarcat sobre el referèndum que sempre es va "intentar buscar una solució acordada". "Quan vaig sortir pensava que s'arribaria a una solució acordada", ha dit.

Armes de guerra

A preguntes de l'advocat de Quim Forn, Xavier Melero, Jordi Jané ha explicat quin tipus d'armes es van demanar al Ministeri d'Interior i per a què eren, en contraposició a l'acusació de l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, que els Mossos volien comprar armes de guerra

"En cap cas em van plantejar cap tipus de problemes sobre la petició que obeeix a un tràmit que funciona de la següent manera: el conseller firma un annex que fa la direcció general de la policia juntament amb al prefectura d'acord amb les necessitats que es puguin tenir i es fa la tramitació amb el Ministeri d'interior. Estaven en un escenari d'alerta màxima, de 4 sobre 5, de terrorisme.

"Calia el material necessari per defensar la ciutadania", ha insistit. De fet, l'exemple que ha posat Jané és real, l'atemptat de Cambrils, en què es van abatre a trets els terroristes amb armes del mateix tipus que es demanaven comprar al ministeri.