Durant tot el dia han declarat els guàrdies civils que estaven allotjats en diferents punts del territori català.

El relat es repeteix: centenars de manifestants, insults, crits i recreacions imaginatives que alguns policies han qualificat de performance.

Manresa

A Manresa, a la caserna, on viuen "persones dels 0 als 80 anys", segons ha explicat un dels testimonis, s'hi van concentrar fins a 2.000 persones que es van "enganxar a la paret i van ocupar la carretera i tota la zona". Els mateixos testimonis ho qualifiquen "d'episodi aïllat" i asseguren que no hi va haver cap tipus de llançament d'objectes contra la caserna. 

"Es posa en marxa una espècie de performance amb urnes de cartró davant la caserna", ha descrit. Sense perímetre de seguretat, el testimoni decideix donar l'ordre de tancar els accessos a la caserna. "Quan veiem que s'apropava la massa, vam tancar la porta i vam centrar tots els ulls per esperar veure com evolucionaven els esdeveniments", ha relatat. Ha explicat que hi havia Mossos d'Esquadra, "entre 6 i 8". 

Retira la bandera i tanca la porta

"Retira la bandera i evitem mals majors", ha explicat per justificar que van arriar la bandera espanyola de la caserna. I just després, "es va hissar una estelada. La imatge va ser molt impactant".

"Van deixar unes urnes de cartró, van fer una espècie de simulacre de votació", ha anat relatant amb un cert to sorneguer. "Hi havia manifestacions d'estudiants amb companys d'institut de nois que vivien a la caserna. Era esperpèntic", ha afegit.

Vaig parlar en la seva llengua

Entre els crits "novedosos" van dir: "No sou res sense els mossos". Ha quantificat en 2.000 persones la concentració, "amb el cos dels bombers col·laborant, formant part del grup d'ordre, uniformats" i ha lamentat que no obrissin cap passadís perquè poguessin sortir tres vehicles.

Valls

 A Valls la concentració es va fer davant de la caserna, també, i el testimoni ha quantificat la massa en 150 persones. 

"Durant els mesos de setembre i octubre vam rebre instruccions per activar els serveis de seguretat i protecció de la caserna" i per això les portes estaven tancades.

"Deien 'votarem', 'llibertat', 'fora les forces d'ocupació', 'independència'. Ens insultaven, ens deien 'renegats, fatxes'", ha explicat afegint que els cartells que portaven els havien imprès els ciutadans a casa seva, tot i que semblaven distribuïts per partits i entitats. I s'ha referit concretament als cartells de la CUP "que posaven missatges estranys amb un 'sí' davant". 

Ens han tirat ous!

"Ens han pintat la façana, ens han tirat ous! Ens han dit moltes coses", ha dit posant tot l'èmfasi en els ous.

Ha estat l'avantsala del relat on el guàrdia civil surt a demanar als concentrats que deixin d'enganxar cartells al mur de la caserna. I en mig de la conversa, quan el jove que enganxava cartells surt corrents, unes 15 persones es van llançar sobre l'agent de la Benemèrita.

Barcelona. Travessera de Gràcia

A la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia és on el 20 de setembre es van portar els detinguts. A la nit, davant, s'hi van concentrar unes 200 persones "amb diferents opinions", ha dit el Guàrdia Civil que s'encarrega de la seguretat de l'edifici. 

"Ens cridaven 'gossos', 'feixistes', algun 'fill de puta' o 'els carrers seran sempre nostres'", ha explicat en la mateixa línia que els altres testimonis. I ha afegit que "hi havia escarnis cada cop que algú sortia de la caserna".

Ha explicat que hi havia dues unitats de mossos de seguretat ciutadana i que "sense la mediació dels Mossos els cotxes no haurien pogut entrar a la caserna". També ha negat que hi hagués cap intent d'assalt a la caserna. 

Sobre la convocatòria no ha parlat d'organització concreta sinó, ha dit que "crec que tot això es feia per xarxes socials".

Gandesa

A Gandesa hi va haver diversos "escarnis", segons el testimoni. El 2 d'octubre es van concentrar unes 50 persones que cridaven "voti, voti, policia qui no voti i van cantar l'himne del segadors".

L'endemà, el 3 d'octubre, hi va haver una mobiltizació amb unes 300 persones i "amb tractors i fins i tot tanquetes". Després ha matisat que era maquinària agrícola.  El testimoni ha remarcat que "per les famílies no és agradable sentir que l'estan insultar o li estan impedint el seu pas pel carrer".

El 24 de setembre es va fer una pintada. I de fet, ha estat per aquesta pintada pel que s'ha citat el testimoni que ha acabat relatant la resta de concentracions. 

Igualada

"Els nens tenien aprensió de no saber amb el que es trobarien", ha explicat el testimoni, Guàrdia Civil a la caserna d'Igualada, que ha relatat que diversos dies hi havia concentracions a les 12 del migdia.

"Havia vist a bombers durant les concentracions fent fotografies", ha explicat després de deixar clar que en les convocatòries hi havia camions de bombers amb sirenes i llums. El testimoni precisament va trucar ell als bombers quan va detecar foc en un dels accessos dels garatges de la caserna, segons el testimoni, resultat del llançament d'un artefacte explosiu.