La Sala Segona del Tribunal Suprem ha rebutjat la petició de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Joaquim Forn de quedar en llibertat per poder participar en la campanya electoral que es a punt de començar. La Sala considera que es mantenen les condicions per les quals se'ls va empresonar i encara més ara "si valorem el moment del judici en que ens trobem". Al parer de sala, desatendre a la crida judicial provocaria una important disfunció en el desenvolupament del judici al procés. La fiscalia s'havia oposat a la llibertat​ dels acusats.

El tribunal considera que el fet que els acusats siguin candidats a les eleccions generals del 28-A o les municipals o europees del 26-A  no comporta una modificació de la seva situació personal. Entenen es magistrats que ser membre o candidat no exclou la presó preventiva perquè no implica per si mateixa la vulneració del seus drets polítics. En aquest punt, es remet a l'escrit que va emetre el gener passat en relació a la ja famosa sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans pel cas Demirtas versus Turquia.

 

El Suprem al seu escrit es remet als raonaments que ja ha utilitzat en anteriors resolucions on ha denegat la llibertat als presos. Els magistrats no tenen en compte els arguments de les defenses en el sentit que els acusats han mostrat una actitud col·laboradora durant el judici i que no hi ha cap intenció d'eludir l'acció de la justícia després de portar més d'un any a la presó. La sala sosté que el judici es troba en ple desenvolupament i que precisament la presó garanteix la seva presència en la vista.

Rebutja també la possibilitat que els acusats quedessin en llibertat provisional sota control telemàtic o altres mesures que van proposar les defenses. Al seu entendre, són insuficients.

Dret defensa

Quan a la possible limitació de defensa al·legada per les defenses de Sànchez, Rull, Turull, Junqueras, Romeva i Forn, els magistrats insisteixen que aquest està garantit estiguin o no en llibertat.