Es desconeix l’efecte que ha causat el testimoni del tinent coronel Daniel Baena en els jutges del Suprem, però els diaris que no perdonen una oportunitat de reforçar el relat de la rebel·lió i la sedició no en destaquen res en portada. Res. Una de les testificals més esperades, la del guàrdia civil que dirigia a Barcelona les investigacions contra el procés, l’home que ho sabia tot, l’ànima de l’acusació… l’han enterrat en pàgines interiors. Ni una nota en cap primera pàgina dels diaris impresos de Madrid (ni a El Periódico).

Els informes que va signar Baena són el moll de l’os de la instrucció de Lamela i Llarena i de l’escrit d’acusació de la fiscalia, el nervi de la causa contra l’1-O i la raó que justifica l’any i mig de presó preventiva dels nou presos polítics. Preguntat pels fiscals, l’oficial ha parlat de “clima clarament insurreccional”, de “polvorí” social i polític, etcètera. Les preguntes de les defenses han desfet aquest relat com un gelat al sol, malgrat el marcatge a l’home del magistrat Marchena. La millor resposta: “[el 20-S] Tenia ordre del jutge d’actuar si es veia en perill la integritat física dels agents, però no ho vaig fer perquè dins de la conselleria no va passar res”. Baena no ha pogut mostrar un sol fet —un detingut, un incident, un ferit, un paper, qualsevol cosa— que ho provi. “No va passar res”.

EP

EM

LV

EPC

LR

ABC

ARA

EPA

Si els diaris són alguna mena de jurat sobre el transcurs de la vista al Suprem, el seu veredicte sobre Baena és meridià com el titular de l’Ara: “Insurrecció sense incidents”. I això que ho investigaven des del 2015 —ho destaca El Punt Avui, com volent dir que primer van investigar i després van cercar els delictes que encaixessin amb allò que anaven pescant, sigui l’EnfoCATs o la moleskine. Passi-ho bé i fins l’any que ve.

Al marge de la primera d’Hazañas Bélicas de l’ABC, la resta de portades s’estima més destacar el compromís d’Albert Rivera de fer qualsevol pacte amb el PP per allunyar com sigui al PSOE del govern espanyol, un missatge en codi que convida als de Pablo Casado a repetir el tripartit andalús. La Vanguardia i El Periódico també van per aquí. El Mundo, amb l’orgull patriòtic ferit, fins i tot aprofita per a emparellar al president de Mèxic amb Pedro Sánchez, amb afany d’empastifar al socialista en l’embolic i els retrets sobre la conquesta i colonització de Mèxic. Diumenge el Senat francès, ahir la presidència mexicana. Sura en l’ambient de la dreta mediàtica una certa desesperança. A sobre, les desgràcies climàtiques de què parla El País. Espanya pateix i el tinent coronel Baena no la pot consolar.