El Suprem prometia una jornada interessant amb l'arribada del tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, cap de la investigació de l'1-O, i conegut també, pel perfil que se li atribueix a les xarxes, com a Tácito. No obstant, després d'esperar un llarguíssim i desendreçat interrogatori de les acusacions -en realitat, de la fiscal Consuelo Madrigal-, ha arribat el torn de les defenses i Baena ha insistit que no és el Tácito del compte des d'on un usuari anònim es dedicava a carregar contra polítics als quals ell investigava.

"Ha estat desmentit en premsa, al Congrés, al Senat, a l'interior del Congrés dels diputats... No. No sóc propietari d'aquest compte", ha assegurat quan l'ha interrogat al respecte l'advocat Andreu Van den Eynde. També ha intentat desmentir que la imatge amb què s'identifica Tácito, una serp de cascavell enroscada, hagi estat utilitzada en el seu Facebook personal o al seu l'Instagram. "Tinc moltíssimes fotos, puc haver utilitzat moltes fotos extretes d'internet. Aquesta crec que no", ha acabat argumentant quan se li ha mostrat a les tres grans pantalles de la sala la serp en qüestió. 

La contundència amb què ha respost el Guàrdia Civil ha deixat clar que difícilment es podrà demostrar el lligam entre ell i el perfil de Tácito, la qual cosa no ha evitat que en acabar l'interrogatori entre els mitjans presents al Suprem tothom el seguís vinculant a aquell compte de Twitter.

Des del fons de la sala observava una tiradora molt experimentada, la Núria, campiona d'Espanya de tir amb carabina. És de Manlleu estudia dret i ha vingut al Suprem amb el seu oncle, Jordi. També hi havia l'Aleix llicenciat en Indústries Culturals a la UB i ara estudiant de teatre a Leganés. I un pintor madrileny que llueix una ploma groga a la solapa. I tres estudiants de Dret, dos de Madrid i un de Saragossa, que han aprofitat el recés de mig matí per acostar-se a parlar amb el número dos de Vox, Javier Ortega. Els joves no han pogut veure Ortega en acció dins la sala, però han pogut observar la bandera espanyola del seu canell que manté permanentment aixecat mentre s'aguanta el cap o es palpa la calba incipient.

Les preguntes sobre el perfil de Twitter han ocupat només els minuts inicials de l'interrogatori de Van den Eynde, però mentre Baena continuava responent al lletrat, la imatge de la serp s'ha mantingut encara una estona present a les pantalles.

Les defenses han intentat aclarir si l'agent havia fet seguiments de membres del Govern aprofitant altres investigacions, saber en quin moment s'havien posat en marxa aquestes i quin era l'objectiu real. "De primera no anem buscant sediciosos pels llocs!", ha exclamat davant la insistència d'un lletrat, al qual ha assegurat que totes les seves escoltes van ser autoritzades pel jutge.

Baena, molt segur en tot moment, fins i tot desafiant en les respostes a les defenses, s'ha emparat repetidament en l'argument que les seves investigacions eren sobre "persones que fan coses", ni entitats, ni càrrecs, ni Govern. Persones que fan coses, ha insistit un cop i un altre, en una curiosa adaptació de la dita que va fer popular l'expresident Mariano Rajoy.

El segon argument que més ha repetit ha estat: "el que consta a les diligències". A aquesta frase ha recorregut cada cop que tenia dubtes, quan no li interessava entrar en un tema i, especialment, quan se li demanava que confirmés que no s'havia trobat proves contra els acusats que els vinculessin a violència o malversació.

La desimboltura amb què contestava a les defenses ha provocat fins i tot algun debat amb els lletrats, en especial amb l'advocada Ana Bernaola, mentre el president de la sala, Manuel Marchena, no apartava els dits del seu micròfon per saltar a tallar els acaraments.

Poques novetats, doncs, en l'interrogatori a Baena que ha titllat de polvorí i període insurreccional la situació que es va viure a Catalunya. Malgrat tot, en el torn de preguntes a la fiscal ha admès que el 20-S a la conselleria d'Economia no hi va haver ni incidents ni detencions, mentre a l'advocada de l'Estat li ha assegurat que no es va produir "la hipòtesi més perillosa" que tenien prevista en aquella jornada d'escorcolls per la qual són avui asseguts entre els acusats Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Ni l'una ni l'altra han entrat a parlar de l'1-O amb el testimoni, la qual cosa ha provocat sorpresa entre les defenses.

El segon testimoni del dia ha quedat descartat per una indisposició que ha confirmat el forense davant del tribunal. En aixecar-se la sessió, els presos no han pogut tampoc avui acostar-se la públic, tot i alguns intents de Jordi Turull i Dolors Bassa. I tampoc avui hi havia cap conseller a la sala.