El judici als 12 líders independentistes que s'inicia avui al Tribunal Suprem pot "posar en perill els drets humans", segons considera l'ONG Comissió Internacional de Juristes (CIJ), que ha demanat extrema precaució en la definició de delictes com la rebel·lió o la sedició.

Aquesta organització amb seu a Ginebra ha dit en un comunicat que aquests dos delictes pels quals es jutja els presos polítics, són de "definició molt àmplia" i adverteix que podria suposar "restriccions a la llibertat d'expressió, assemblea i associació".

"L'àmplia definició del delicte de rebel·lió que s'està aplicant en el cas amenaça amb interferir de forma innecessària i desproporcionada amb aquests drets", opina en aquest comunicat la directora d'aquesta ONG per a Europa i Àsia Central, Róisín Pillay.

Segons l'opinió de la CIJ, els fiscals del cas i el Tribunal Suprem (en admetre el cas) han ampliat en excés el delicte de "rebel·lió" tipificat a l'article 472 del Codi Penal, en el qual es requereix per a la seva comissió l'existència d'una insurrecció violenta.

Per a Pillay aquest judici, "altament sensible i polititzat, podria establir un perillós precedent de persecució a moviments pacífics d'independència i dissidència política, no només a Espanya sinó a nivell internacional."