El judici del procés es podria celebrar després de les municipals previstes pel 26 de maig del 2019 i no es celebraria a la tardor, tal i com estava previst. Així ho avança avui La Razón, que explica que segons fonts del Suprem, la instrucció no es tancarà fins almenys la segona o la tercera setmana de juliol i que després s'entrarà en la fase intermitja del procés per preparar el judici oral, que serveix per preparar el judici, i que es podria allargar fins a finals d’any.

Les diligències demanades per les defenses i la possibilitat que els advocats dels líders independentistes demanin la recusació dels jutges farien que encara s'allargués més el procés i que la preparació del judici arribés a finals de febrer, quan s'hauria de marcar la data per la seva celebració. Ara bé. Durant època electoral, el Suprem té una norma escrita que implica la no celebració de cap judici en precampanya i campanya.

D'aquesta manera, la situació dels líders polítics en presó preventiva —Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart— s'allargaria encara més, malgrat que, de moment, el seu trasllat a presons catalanes està previst pels propers dies, tot i que sense data marcada.