El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha confirmat des de Rabat que "en els propers dies" es procedirà a traslladar a presons de Catalunya els líders del procés, encara que no ha concretat dates. "L'expedient sobre això continuarà i es resoldrà en els propers dies, no puc dir una data concreta", ha assegurat.

En ser preguntat per la premsa si es posa de termini una setmana com a màxim, Gran-Marlaska ha respost que no "li agrada dir dies". "Parlem de normalitat del sistema, això és l'important", ha defensat posant de relleu que el jutge d'instrucció del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, s'hagi pronunciat manifestant que no té cap objecció a fer sobre la presó en la que esperin l'assenyalament de judici els nou processats pels delictes de rebel·lió o malversació.

"Feia falta un mínim de temps que garanteixi la seva permanència a Catalunya per vincles familiars però també per a l'exercici del dret de defensa de preparació per al judici oral", ha afegit el ministre, de visita oficial al Marroc, en la línia amb el defensat fins ara que es procediria a autoritzar el trasllat una vegada que finalitzés la instrucció de Llarena.

Inici dels tràmits

Fonts d'Interior havien confirmat a Europa Press aquest dijous al matí que s'havien iniciat els tràmits del trasllat dels dirigents catalans en presó provisional dins del "protocol ordinari" que dóna pas a un tràmit que comporta "uns dies" fins que, finalment, es procedeix al canvi de presó sota custòdia de la Guàrdia Civil.

Es tracta, expliquen des d'Interior, del mateix protocol que se segueix amb qualsevol pres català amb arrelament en aquesta comunitat autònoma, l'única que té transferides les competències en matèria de política penitenciària. En el moment en què es dugui a terme el trasllat, la vida a presó dels líders del procés deixarà d'estar supervisada per l'Administració central a través d'Institucions Penitenciàries, ja que agafarà el testimoni el Servei Penitenciari dependent de la conselleria de Justícia catalana.