L'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, dubta del testimoni de Rajoy, Sáenz de Santamaría i Zoido en el judici al procés. En una entrevista a El Món a Rac 1 aquest dijous, ha manifestat que no es creu que siguin uns "merluzos", "tal com van demostrar davant el tribunal". El lletrat ha insistit que el delicte de rebel·lió "no es pot encabir en aquest judici" i que el torn d'última paraula pot suposar un risc pels acusats al tractar-se d'una prova valorable. ​

Melero està convençut que tots els presos sortiran de la presó després del vist per a sentència perquè el tribunal ha anat "cremant tots els arguments per mantenir la presó provisional". Així mateix, ha deixat clar que aquest judici no ha estat polític. 

El lletrat veu impossible construir la malversació per Forn. Ha recordat que a l'exconseller d'Interior sempre se li retreu que gastés menys del que ho va fer, "no al revés". També ha mencionat la possibilitat que el Tribunal Suprem opti per una condemna per incitació als desordres públics, que suposa una pena de presó de 4 anys, tot i que ell ha continuat defensant l'absolució. 

Melero creu que el tribunal no pot aplicar en aquest cas el delicte de rebel·lió, i tampoc creu que concorri el de sedició, perquè també requereix violència. Ara bé, ha afegit que en aquest camp hi ha "una banda molt ampla per moure's", i ha especulat amb la possibilitat que s'opti per una condemna "per incitació als desordres públics".

El lletrat ha admès que hi ha hagut alguns dies "tediosos" en aquest judici per l'excessiu nombre de testimonis, opinió que alguns magistrats també li han transmès. Sobre els tempos de la sentència, Melero no veu la resolució imminent. "Per molt que corrin, que voldran córrer, veig molt difícil que hi hagi sentència abans de la tardor", ha apuntat.

Un judici "exemplar"

Per Melero, el jutge Marchena ha fet una feina molt difícil, i tot i que no es compraria "una samarreta amb la seva imatge" considera que "se n'ha sortit prou bé". 

Com a tècnic, no és partidari del torn de les últimes paraules en l'última sessió de judici perquè els acusats s'exposen al fet que els perjudiqui "perquè és una prova valorable". En aquest sentit, s'ha referit específicament a l'última intervenció del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i ha valorat que la frase 'ho tornarem a fer' no ajuda fora de context, tot i que Cuixart "abans deixa clar que ell no ha comès cap delicte".

"Vam buscar un consens en un punt que fos digerible per a tots", ha dit. Ha apuntat que l'exconseller va fer un al·legat polític, però també va dir que ell no tenia cap intenció d'anar contra la Constitució o de posar els Mossos d'Esquadra en una situació compromesa. 

Els quatre fiscals no van ser presents en aquesta ronda d'últimes paraules i Melero ha admès que hagués preferit que ahir hi fossin per cortesia professional amb el tribunal. 

"Els partits no haurien d'exercir d'acusació"

L'advocat de Forn ha remarcat que els demòcrates "han d'estar molt agraïts a Vox", perquè aquest judici ha demostrat que "les acusacions populars són absolutament disfuncionals". 

En aquest sentit, considera que l'acusació popular s’ha de restringir. "Em sembla un error que hi hagi personats partits polítics en processos penals", ha conclòs.