Un total de 29 persones, entre ells escriptors com Manuel Rivas i Suso de Toro, s'han inculpat aquest dimarts en solidaritat amb Jordi Cuixart i Jordi Sànchez per denunciar que es criminalitzi la "dissidència política" com està passant en el judici al procés.

Entre les persones que han subscrit un text de "auto-inculpació" que presentaran davant el jutge de guàrdia de Madrid figuren personalitats de la cultura com Santiago Alba Rico, Alfonso Cervera, Carlos Fernández-Llíria, Belén Gopegui, César Rendueles, Jorge Riechman i Víctor Sampedro, periodistes com Guillermo Martínez, Mariá de Delás, professors universitaris i activistes de diferent índole.

Aquest mateix dimarts ha estat llegit a les 13.00 hores a les escales dels jutjats de plaça de Castilla un manifest en el qual denuncien que l'"enjudiciament dels Jordis encobreix la criminalització de la dissidència política" i en el qual defensen el dret d'associació i reunió com a drets fonamentals.

El text en solidaritat amb Cuixart i Sánchez, que també compta amb el suport de Pepe Beunza -el primer objector insubmís al franquisme (1971)- i d'Ovidio Bustillo -un dels insubmisos de Ca Serra (1975)-, aclareix que els qui ho subscriuen s'"autoinculpen" sense estar "necessàriament d'acord amb les finalitats polítiques de les mobilitzacions de l'1 d'octubre a Catalunya".

"No obstant això, entenem que aquesta mobilització social respon a un legítim exercici de Drets Fonamentals recollits en la nostra Constitució: entre altres, el dret d'associació, de reunió i manifestació i la llibertat ideològica i de pensament, que abasta, certament, el dret a expressar i difondre aquesta ideologia i pensaments (art. 20.1.a)", assenyala el text.

Per això, exigeixen a la Justícia que, si desitja "depurar responsabilitats penals per l'exercici de Drets Fonamentals", valori l'obertura d'una causa penal contra els 29 signants d'aquest manifest.